Početna - IZDVOJENO - Vukovar: Hrvatska odaje počast Gradu heroju
Vukovar
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Vukovar: Hrvatska odaje počast Gradu heroju

Prošle su 22 godine od najmučnijeg i najtužnijeg dana u povijesti grada heroja, pada Vukovara u ruke srpskog agresora. Vukovar je prije 22 godine dao najveću žrtvu u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske. Danas – dvije kolone u Vukovaru. Jedna ona Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, druga ona u kojoj će se nalaziti državni vrh.

Središnji program obilježavanja 22. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskome ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine počeo je u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice komemorativnim programom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta” u kojemu će sudjelovati Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sv. Juraj” i glumac Darko Milas.

Sudionici obilježavanja, među kojima bi se trebao naći i cijeli državni vrh, potom će se u Koloni sjećanja uputiti ulicama grada do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Neslužbeno se doznaje kako će se u Koloni sjećanja naći i general Ante Gotovina koji će u Vukovar stići u društvu Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Molitvu za poginule i nestale u agresiji na Vukovar predvodit će nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić, koji će na groblju predvoditi i misu zadušnicu za sve poginule branitelje i civile toga grada.

U spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991., niz Dunav kod Dvorca Eltz u okviru projekta Željka Kovačića “Svjetlosna rijeka sjećanja” pustit će se nekoliko stotina upaljenih lampiona.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...