Početna - IZDVOJENO - Yuri’s night – obilježavanje 55. obljetnice prvog leta čovjeka u Svemir u Astronomskom centru Rijeka
Yuris night

Yuri’s night – obilježavanje 55. obljetnice prvog leta čovjeka u Svemir u Astronomskom centru Rijeka

Diljem svijeta 12. travnja obilježava se manifestacija povodom prvog leta čovjeka u Svemir –Yuri’s night. Za današnja saznanja o svemirskim putovanjima zaslužan je i Jurij Gagarin, čovjek koji je obilježio svemirsku utrku, kada je na dan 12. travnja letjelicom Vostok 1 prije 55 godina okružio naš planet.

Astronomski centar Rijeka pridružuje se spomenutoj manifestaciji prigodnim programom o astronautici u utorak, 12. travnja 2016. godine.

Za najmlađe posjetitelje u 18 sati prikazivat će se animirani film Utrka do Zemlje. U filmu posjetitelji upoznaju stanovnike dva carstva smještenim na Mjesecu, Gasmoonia i Karmoonia te njihov plan da osvoje Zemlju.

U 19.30 sati bit će prikazan i nagrađivani film Povratak na Mjesec: zauvijek u kojem će posjetitelji saznati sve o novoj utrci „osvajanja“ Mjeseca. Film prati natjecanje Google Lunar XPrize, čiji je cilj spustiti privatnu letjelicu na površinu Mjeseca. Osim o samom natjecanju i uvjetima za osvajanje novčane nagrade, gledatelji će se prisjetiti posljednje u nizu misija Apollo koje su u razdoblju od 1961. do 1972. godine rezultirale čovjekovim spuštanjem na Mjesec.

Prije oba filma svi posjetitelji moći će pogledati i 10-minutu prezentaciju o Juriju Gagarinu, prvom čovjeku u Svemiru. Kratka prezentacija popraćena je multimedijalnim fotografijama rakete nosioca i modula u kojem je ostvaren prvi let čovjeka u Svemir te najosnovnijim detaljima leta.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...