Početna - IZDVOJENO - Za prometni prekršaj u EU kazna vam stiže poštom
Eu
foto: Shutterstock

Za prometni prekršaj u EU kazna vam stiže poštom

Ako putujete izvan granica Hrvatske – ne jurite više od dozvoljene brzine – jer bi vam, iako vas ne zaustave policajci, na kućnu adresu mogla stići kazna. Vozite li prebrzo primjerice u Austriji ili Mađarskoj, njihova će vas policija u bazi podataka MUP-a – lako pronaći.

Neki od prometnih prekršaja zbog kojih će policije moći razmjenjivati podatke su:

1. Prekomjerna brzina

2. Vožnja bez pojasa

3. Prolazak kroz crveno

4. Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola

5. Korištenje mobitela pri vožnji

To znači da ako vas primjerice austrijska policija snimi kako prebrzo vozite, neće ni trebati kontaktirati hrvatske kolege. Do vaših podataka mogu doći iz baze MUP-a, te će vam poštom poslati kaznu na hrvatskom jeziku.

Nisu svi u Europi složni s ovim oblikom kažnjavanja, pa su tako Velika Britanija, Irska i Danska odbile potpisati rezoluciju, a ni Poljacima nije svejedno.

Ako netko odbija platiti kaznu, postoji i mogućnost u kojoj Hrvatski sud preuzima nadležnost i na kraju se kazna uplaćuje u hrvatski proračun.

Još nismo informatički spremni pa naša baza podataka nije dostupna drugim policijama, ali na zahtjev podatke moramo dati. Kada se svi tehnički preduvjeti ispune, to će dobro funkcionirati. Vjerujem da će se u velikoj većini slučajeva raditi o prekršajima za prebrzu vožnju – kaže glavni policijski inspektor za cestovni promet Ante Gašpar.

Slovenija odnedavno vozače kažnjava i za nepoštovanje razmaka između vozila

Slovenija odnedavno vozače kažnjava i za nepoštovanje razmaka između vozila

Slovenija je odnedavno počela na kućne adrese slati kazne zbog nedržanja potrebnog razmaka iza drugog vozila na cesti. Već su otprije na svojim autocestama postavili mjerače razmaka među vozilima, ali do sada su ti mjerači bili samo u preventivne svrhe. Sada, uz mjerenje razmaka, prekršitelja snimaju kamerom i šalju mu prekršajni nalog. Kako je i Hrvatska sada dužna razmjenjivati podatke o vlasnicima vozila u kojima su počinjeni prometni prekršaji, i hrvatski vozači mogu očekivati prekršajne prijave. U Sloveniji na autocesti mora se držati razmak od dvije sekunde u odnosu na automobil ispred, što znači da, ako vozite 100 km/h, dopušteni razmak je 54 metra, a ako vozite 130 km/h, minimalno 72 m. Slovenske kazne nisu male, primjerice, za nedovoljan razmak plaća se 200 eura. Dakako, prekršitelji iz Slovenije mogu očekivati i kazne za prekomjernu brzinu.
Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...