Početna - IZDVOJENO - Zagorske tradicijske drvene igračke za vrtić Bulevard
Tradicijske drvene igracke
web

Zagorske tradicijske drvene igračke za vrtić Bulevard

Uoči početka manifestacije “100% zagorsko”, a u sklopu projekta “Dajmo djeci korijene i krila”, kojeg diljem Hrvatske provode Etnografski muzej Zagreb i Radio Kaj, u Dječjem vrtiću Bulevard upriličeno je darivanje tradicijskih drvenih igračka, proizvedenih u Mariji Bistrici, u Hrvatskom zagorju. Manifestacija “100% zagorsko” dio je promotivnog projekta Krapinsko-zagorske županije „Zagorje, bajka na dlanu“, koja će se održat 2. i 3. srpnja 2015. godine na Korzu.

Diljem Hrvatske, od Zagorja, Međimurja i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda i Dubrovnika, sve do Rijeke, odgojno-obrazovnim projektom “Dajmo djeci korijene i krila”, djeca se u vrtićima upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i tradicijskim vrijednostima Hrvatskog zagorja. Igračke koje im darivaju uvrštene su na UNESCO-vu reprezentativnu listu zaštićene kulturne Baštine i do sada je projektom obuhvaćeno preko 60 vrtića diljem Hrvatske. Prilikom svakog darivanja organizirana je predstava za djecu, radijska emisija, a projekt će se dopuniti edukativnim radionicama i izradom slikovnica na temu igračaka.

Komplet tradicijskih igračaka proizvedenih u Mariji Bistrici riječkom su dječjem vrtiću darovani na inicijativu krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, a ova se manifestacija u Rijeci održava drugu godinu zaredom. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zahvalio se na poklonu riječkom vrtiću ostvarenom u sklopu projekta, te goste iz Zagorja pozvao da nastave tradiciju i iduće godine. Župan Kolar našalio se kako će, s obzirom da u Rijeci ima 31 dječji vrtić, morat ubrzat tempo darivanja.

Autorica ovog projekta je Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja Zagreb, a ideja za njega je nastala kako bi se ukazalo kako nije svejedno kakvim se igračkama djeca igraju. Drvene igračke koje su danas dobila riječka djeca obojane su ekološkim bojama, a svi ostali detalji isti su već stotinama godina.

U sklopu darivanja, vrtićari su dobili još jedan poklon, predstavu Laboratorija zabave. Ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka, Davorka Guštin, istaknula je kako će igračke biti odličan poticaj djeci i njihovim odgojiteljicama da za razvijanje kreativnosti.

Projekt su i u ovoj godini podržali Janaf i Narodne novine, čija je predstavnica vrtiću donirala papir za crtanje i crtaći pribor.

Kako ne bi samo djeca primila poklone, mališani su se pobrinuli da i oni daruju, pa su ručno izrađene lutkice poklonili gradonačelniku, župani i ravnateljici.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...