Početna - IZDVOJENO - Zagrebačka Zračna luka dobit će ime po Franji Tuđmanu?
pleso
web

Zagrebačka Zračna luka dobit će ime po Franji Tuđmanu?

HDZ je na prijedlog predsjednika stranke Tomislava Karamarka službeno pokrenuo inicijativu da Međunarodna zračna luka Zagreb dobije ime dr. Franje Tuđmana, čime bi se odalo zasluženo priznanje prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju suvremene Republike Hrvatske, rečeno je u petak na konferenciji za novinare te stranke.

“Raduje nas što je nakon desetljeća i pol pokušaja detuđmanizacije predsjednik SDP-a Zoran Milanović, makar i u predizborne svrhe, počeo prihvaćati naša stajališta te je spoznao povijesnu ulogu i veličinu dr. Franje Tuđmana”, rekao je član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik zagrebačke organizacije te stranke Andrija Mikulić.

Istaknuo je da su učenje dr. Franje Tuđmana i Domovinski rat temelji suvremene, demokratske i europske hrvatske države, koja više neće imati nikakve komplekse i natruhe totalitarizma.

Mikulić je dodao da u HDZ-u vjeruju kako će premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, s obzirom na povijesnu Tuđmanovu ulogu koju je nedavno spoznao, zajedno sa svojom strankom čvrsto poduprijeti tu njihovu inicijativu da se zračna luka imenuje po dr. Franji Tuđmanu. Time će i potvrditi da Hrvatska može funkcionirati po načelu ‘i mi i oni’, a ne na njegovoj (Milanovićevoj) prijetnji ‘ili mi ili oni’, ocijenio je Mikulić.

Predsjednik GO HDZ-a Velike Gorice i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić rekao je da bi se imenovanjem zračne luke po prvom hrvatskom predsjedniku time njemu odalo zasluženo priznanje kao što su to učinile i velike sile u svijetu – Francuska, koja je ime zračnoj luci dala po Charlesu De Gaullu, SAD po Johnu F. Kennedyju, Turska po Mustafi Kemalu Ataturku i Poljska po Lechu Walesi.

Na pitanje hoće li, s obzirom na to da su Vlada, Grad Zagreb i Grad Velika Gorica vlasnici Zračne luke Zagreb, kroz zagrebačku i velikogoričku skupštinu HDZ tražiti da to bude službena inicijativa onih koji odlučuju o njezinu imenu, Mikulić je odgovorio kako se nada da će tu inicijativu poduprijeti oni “koji su se sada nakon toliko godina dosjetili prvog predsjednika HDZ-a i utemeljitelja države dr. Franje Tuđmana”.

Premijer Zoran Milanović u četvrtak je u povodu Dana državnosti na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) “Petar Zrinski” podsjetio na ulogu prvoga hrvatskog predsjednika i zapovjednika Hrvatske vojske dr. Franje Tuđmana rekavši da je on bio “političar koji je vodio jednu stranku, izvršnu državnu vlast u državi i na to mjesto ga je izabrao hrvatski politički narod”. “Danas u Zagrebu predsjednik Tuđman nema dostojan trg”, naglasio je Milanović.

Izvor: Poslovni dnevnik

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...