Početna - ZABAVA - ZANIMLJIVOSTI - U „ZAJCU“ GOSTUJE NAGRAĐIVANA DIVLJA KOMEDIJA „KRALJ UBU”

U „ZAJCU“ GOSTUJE NAGRAĐIVANA DIVLJA KOMEDIJA „KRALJ UBU”

Višestruko nagrađivana predstava „Kralj Ubu”, divlja komedija o zlobi i pohlepi Drame Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana, gostuje u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u utorak, 24. listopada 2017. s početkom u 19.30 sati.

Predstava redatelja Jerneja Lorencija prema poznatoj Jarryjevoj istoimenoj drami predstavlja suvremenu viziju brutalnosti i primitivizma našeg doba čineći to na jedan izuzetno duhovit način s mnogo crnog humora bez zadrške, sa sjajnom glumačkom postavom na čelu s karizmatičnim Jernejem Šugmanom.

Skandal, koji je 1896. na premijeri „Kralja Ubua“ dvadesettrogodišnjeg Alfreda Jarryja podijelio publiku, neočekivano je najavio zbivanja u dvadesetom, a očito i u dvadeset i prvom stoljeću, kako na umjetničkom tako i na društvenom planu. Na planu umjetnosti, „Kralj Ubu“ najavio je različite avangardne pokrete koji su porazili tradicionalne oblike, nadrealizam, dadaizam, kao i cijelu dramu i kazalište apsurda i, kasnije, ludizma. Na društvenom planu najavio je pohlepu i bezobzirna ubojstva.


Bezobzirnog, pohlepnog i lakomog kukavicu Tatu Ubua njegova žena Mama Ubu, parodijska verzija Lady Macbeth, tjera da nasilno preuzme vlast te počne vladati na još okrutniji i totalitarniji način, iz čega je moguće povući brojne paralele. 
U gostujućoj predstavi glume Jernej Šugman, Nina Valič, Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Klemen Slakonja, Sabina Kogovšek, Boris Mihalj, Gregor Zorc, Žan Perko.

Predstava koja je oduševila i publiku i kritiku i već više od godinu i pol puni gledališta, osvojila je: Nagradu „Mladen Crnobrnja Gumbek” za najbolju mušku ulogu na Danima satire Fadila Hadžića (Jernej Šugman), posebno priznanje za autorstvo završnog monologa predstave (Boris Mihalj) na istom festivalu, Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju (Jernej Lorenci) i za najbolje glumačko ostvarenje (Jernej Šugman) na sarajevskom MESS – u, Borštnikovu nagradu za glumu i Borštnikovu nagradu za kolektivnu autorsku ideju integriranja pauze u predstavu na Festivalu Borštnikovo srečanje.

Izvedbu gostujuće komedije pratit će titlovi s hrvatskim prijevodom.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradonačelnik uručio Povelju počasnoj građanki Anici Zubović

Gradonačelnik Fernando Kirigin i zamjenica Kristina Đukić danas su u Zagrebu posjetili Anicu Zubović, glazbenu umjetnicu koja od ove godine ...