Početna - IZDVOJENO - Zajednica Talijana Opatija obilježila 75 godina od osnutka

Zajednica Talijana Opatija obilježila 75 godina od osnutka

Prigodnim svečanim programom u petak, 21. listopada u dvorani Vile Antonio obilježen je veliki jubilej – 75. godišnjica osnutka Zajednice Talijana Opatija. Ovaj je respektabilni jubilej ZT Opatija navršila još prošle godine (1946.- 2021.), no službeno je obilježavanje moralo biti odgođeno do povoljnijih epidemioloških uvjeta.

Predsjednica Zajednice Talijana Opatija Sonja Kalafatović u svom je obraćanju mnogobrojnoj publici podsjetila na povijesni kontekst osnivanja tadašnje udruge Circolo italiano di cultura (Klub talijanske kulture) na čelu s Alfredom Visintinom u kolovozu 1946. godine. Opatijski Circolo bio je druga takva organizacija u tadašnjoj državi, nakon riječke, a danas ih je u Hrvatskoj i Sloveniji aktivno ukupno 51. No, zbog nezavidnog položaja manjina pedesetih godina prošlog stoljeća, aktivnosti Circola prekinute su 1956. godine, da bi se 1971. godine udruga reaktivirala kao Comunità degli italiani di Abbazia (Zajednica Talijana Opatija). Emotivno se prisjetila prethodnih predsjednika i aktivnih članova koji su omogućili da se danas obilježava ovaj jubilej.

Prisutne je pozdravio i Maurizio Tremul, predsjednik Talijanske unije, zahvalivši ZT Opatija na održavanju multikulturalnosti, koja je svojedobno bila u velikom riziku od nestajanja. Generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini napomenuo je kako mu je čast biti prisutan na ovom velikom jubileju, tim više što dvije godine živi u Opatiji, te se već i sam smatra Opatijcem. U ime Grada Opatije predsjednica Gradskog vijeća Neva Slani čestitala je na velikoj obljetnici te istaknula kako je ZT Opatija uvijek prisutna i aktivna u lokalnoj zajednici.  Željama za uspješnim nastavkom rada pridružila se i predstavnica tršćanskog Narodnog sveučilišta Susanna Isernia. Među prisutnima na proslavi bili su i počasni predsjednik ZT Opatija Pietro Varljen, ravnatelj EDIT-a Errol Superina, predsjednica ZT Rijeka Melita Sciucca i predsjednik ZT Lovran Igor Prodan.

Predstavnicima Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci, Grada Opatije, Talijanske unije i Narodnog sveučilišta iz Trsta uručene su plakete-zahvalnice, a u glazbenom dijelu svečanosti nastupili su Nevia Rigutto i Francesco Squarcia u pratnji Aleksandra Valenčića te mješoviti pjevački zbor ZT Opatija u klavirskoj pratnji Ivana Bošnjaka.

Izvor: Grad Opatija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...