Početna - IZDVOJENO - Zaleđeni Gorski kotar – peti dan

Zaleđeni Gorski kotar – peti dan

Sanacija štete u Gorskom kotaru trajat će mjesecima. Iako su temperature malo porasle, taj je dio zemlje i dalje okovan ledom. Zbrajaju se štete od nevremena, a bez struje još je osam tisuća domaćinstava. Kako bi za popravljanje štete dobili novac Europske unije, Gorani traže proglašenje prirodne katastrofe.

Peti je dan kako se Gorski kotar suočava s ozbiljnim posljedicama ledene kiše, koje su posebno teške u prometu i elektroopskrbi. Zbog toga danas u Gorskom kotaru boravi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u pratnji direktora Hrvatske elektroprivrede Tomislava Šerića. Ministar Vrdoljak je naglasio da se radi o velikoj elementarnoj nepogodi i ekstremnom stanju, a prioritet je obnoviti elektromrežu na koju nije spojeno oko 8 tisuća ljudi.

Zbog iznimno teških uvjeta i dalje je u prekidu željeznički promet između Rijeke i Ogulina. Obzirom na situaciju na pruzi – stabla koja su popadala ili se savijaju i ulaze u profil pruge te oštećenja koja su nastala rušenjem stabala – teško je kazati kada će promet biti uspostavljen.

Svakodnevno 150 radnika sanira oštećenja, a jučer je na dijelu pruge Ogulin – Moravice promet pokrenut zahvaljujući dizel-lokomotivama. Danas se na tom dijelu pruge popravlja kontaktna mreža. U međuvremenu se promet od Rijeke do Ogulina, bez usputnih zaustavljanja, odvija autobusima.

Teškoća ima i na pruzi Rijeka – Ljubljana zbog velikih oštećenja vodova i ledene kiša koja ih je okovala, posebno na području Pivke i Postojne. Trenutno je nemoguće procijeniti financijsku štetu koju je ova nepogoda nanijela Hrvatskim željeznicama.

Dan nakon što je za cijeli Gorski kotar donio odluku o proglašavanju elementarne nepogode, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina danas obilazi općine Lokve, Mrkopalj i Ravnu Goru te grad Vrbovsko.

Na svim državnim, županijskim i lokalnim cestama Gorskoga kotara zabranjena je vožnja svim vozilima, osim lokalno na vlastitu odgovornost. Autocestom A6 kroz Gorski kotar vozi se bez većih poteškoća, uz pojačan oprez vozača zbog poledice i mjestimične magle.

Meteorolozi za danas ujutro u Gorskom kotaru najavljuju mjestimični povremeni snijeg ili kišu koja se ledi pri tlu, a najviša dnevna temperatura u tom bi se području trebala kretati od 0 do 5 stupnjeva.

radiorijeka

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...