Početna - IZDVOJENO - Započeo jubilarni peti festival neovisnih kazališta Republike Hrvatske i donio pregršt događanja
FEN
foto:mojarijeka

Započeo jubilarni peti festival neovisnih kazališta Republike Hrvatske i donio pregršt događanja

Jubilarno, peto izdanje Festivala neovisnih kazališta i kazališnih skupina Republike Hrvatske, poznatijeg kao FEN, otvoreno je u utorak u ispunjenoj Zlatnoj dvorani opatijskog hotela Imperial.

“Pet godina je samo po sebi važan jubilej, to je vrijeme u kojem manifestacija postaje tradicionalna i usađena u život grada. FEN-u se to dogodilo nekako u jednom dahu, nismo brojili godine… U to vrijeme, u prvih pet godina uključujujuć i ovu, odigralo se i odigrat će se ukupno 120 predstava, a veseli nas činjenica da je Grad Opatija FEN proglasio manifestacijom od posebnog značaja, što nam daje sigurnost da će ona trajati i dalje“, kazala je ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš pred brojnom publikom, glumcima i sudionicima ovog događanja.

Peti FEN otvorilo je Kazalište Mala scena, i to predstavom „Leticija i ljublist“ Petera Schaffera u kojoj je izvrsnom ulogom 40. obljetnicu od početka karijere obilježila Vitomira Lončar.

“Ovo će biti peti FEN na kojem sudjelujem s Malom scenom, a ujedno i prvi FEN na kojem neću moći ostati tijekom čitavog trajanja festivala. Jer FEN je svakako najbolje produciran festival u Hrvatskoj, a njegova je najveća vrlina da omogućuje umjetnicima da ostanu tijekom čitave manifestacije, da se za to vrijeme međusobno druže, gledaju jedni drugima predstave, razmijenjuju mišljenja, dogovaraju nove suradnje… Ali to je ujedno i velika promocija Opatije, koja je kroz ovaj spoj kulture i turizma dobila novu razinu vidljivosti“, kazala je Lončar.

U ime kazališta, Lončar je preuzela i posebno dizajnirano sušilo za kosu kojim je ovo kazalište nagrađeno za sudjelovanje na svim dosadašnjim izdanjima FEN-a. Takvu „savršenu“ evidenciju prisutnosti na ovoj manifestaciji posvećenoj nezavisnoj kazališnoj sceni bilježi još četiri teatra, koji će do kraja tjedna također biti nagrađivani – Lutkarski studio Kvak, MUO Bacači sjenki, Kazalište Tvornica lutaka i Kazalište Planet Art. Svi oni istaknuti su i na šetalištu uz glavnu opatijsku ulicu, paralelno s parkom Angiolina, koja je nazvana „Walk of FEN“. Sušila za kosu koji će ostati u vlasnišvu sudionika festivala oblikovao je labinski umjetnik Zdravko Milić, a uz posebnu varijantu za „kazališta-jubilarce“, osmislio je i „redovne“ fenove za sve druge sudionike.

“Ovo je prvo otvorenje na koje dolazim otkako smo dobili prijestolnicu kulture. Rijeka je tu titulu dobila jer na ovom području postoje osmišljene kulturne politike, postoje kvalitetni programi i postoje timovi poput ovoga koji radi FEN. Takve skupine jakih organizatora u kulturi koji su u ovim uvjetima sposobni producirati nešto jedinstveno, što ne postoji nigdje drugdje, to je ono što je dalo snagu riječkoj kandidaturi koja nije samo riječka, već čitave regije i svih kulturnih događanja. A činjenica da je Rijeka dobila EPK je potvrda i FEN-a i svih drugih kvalitetnih programa“, kazao je pročelnik za kulturnu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić.

Prvog dana FEN-a održana su još dva zanimljiva programa. Prvi program održan na petom FEN-u bila je jutarnja predstava za djecu, također u produkciji Kazališta Mala scena – “Ne, ti ne! ili o drukčijatosti”. Priča je to o Rubenu, koji nije odavde, jede čudnu hranu, a njegovi roditelji govore nepoznatim jezikom, to je i priča o djevojčici Tei koja ne voli rozu boju i super igra graničara, i naposljetku, ovo je priča o Teinom starijem bratu Niki kojeg ponekad zezaju, ne daju mu da igra graničara i kažu da je nenormalan. Niko ima neobičnu nevidljivu bolest, ali Tea zna da je biti drukčijast posve normalno i da smo svi mi malo drukčijasti na svoj način. Ovo je predstava o epilepsiji, najčešćoj neurološkoj bolesti od koje u Hrvatskoj boluje čak 40 tisuća ljudi.

U nešto veselijim notama zaključeno je premijerno ovogodišnje FEN-iranje, uz cirkusiranje i prisjećanje na povijesni razvoj glazbenih žanrova. Predstava „Soundtrack Cabaret“ izvedena je u primjerenom okruženju WIne bara Stephanie, a u njoj su operna pjevačica, jazz muzičar, klaun i rockabilly pijanist izveli cabaretski program s najpoznatijim filmskim songovima. Zlatno doba cabareta izmamilo je osmjehe i ugodna sjećanja kod publike, a na glazbeno putovanje krenuli su i nešto prije toga – uz čašu šampanjca i ugodni glas Mije Negovetić koji će svake večeri ispraćati goste večernjih predstava.

Festival neovisnih kazališta traje do nedjelje, 3. travnja, do kada će se održati 25 događanja. Danas, u srijedu, za vrtićku i školsku djecu Teatar Tirena izvest će predstavu „To je to?“, a Studio Kubus predstaviti svoju verziju poznate bajke „Lisica i roda“. Jedino liburnijsko kazalište s FEN-a, Teatar OZ iz Mošćeničke Drage, u 11 sati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer „zavrtit“ će „Vrtuljak“, emotivnu i poučnu priču o odrastanju, bratskoj ljubavi, obiteljskim odnosima, životnim vrijednostima te o svima onima koji su malko drukčiji. U večernjem dijelu programa, od 19 sati ponovo gostuje Ludens teatar iz Koprivnice s predstavom „Nemreš pobjeć od nedjelje“ najpoznatije domaće dramaturginje Tene Štivičić, također u „Šporeru“, a događanja dana zaključit će predstava „Miris lovine“ Teatra Moruzgva u 21 sat u hotelu Imperial, komedija o muško-ženskim odnosima s „mračnim“ zaokretom. Novost na FEN-u od ove godine jest u tome da druženje ne završava posljednjom predstavom, već će nakon nje Mia Negovetić goste ispratiti izvedbom poznate skladbe po vlastitom izboru, a najznačajnije dijelove dana rezimirat će Robert Ferlin u desetminutnom talk-showu.

Drugi dan FEN-a donio je apsolutno najveći broj programa, ne samo na ovom izdanju, nego i u svim dosadašnjim godinama. Čak sedam izvedbi pet različitih predstava, dvije radionice i „lutajući sakupljač dojmova“ Mladen Kušec čine ukupno okruglih deset programa i čitav dan ispunjen kvalitetnim kazališnim aktivnostima.

Jutarnji je dio programa pripao najmlađima – predstava „To je to“ Teatra Tirena, koja je gostovala u Dječjem vrtiću Ičići i Dječjem vrtiću Veprinac mališanima je na zanimljiv način približila tešku temu o prolaznosti života, a basna „Lisica i roda“ u interpretaciji Studija Kubus odgovorila je na pitanje mogu li nepovjerljive lisica i roda postati – prijateljice, te tako za ovaj „šumski svijet“ zainteresirala školarce OŠ Rikard Katalinić Jeretov i Dječjeg vrtića Volosko. Prekrasni „Vrtuljak“ Teatra OZ u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u vrtlogu emocija prenio je dirljivu priču o odrastanju.

Večernji dio programa bio je rezerviran za one nešto starije – ponovo je na FEN-u, također u „Šporeru“, prikazana predstava „Nemreš pobjeć od nedjelje“ Ludens teatra koja je gostovala i na prvom FEN-u, a radi se o ljubavnoj priči ispričanoj iz „pera“ Tene Štivičić, najpoznatije hrvatske dramaturginje. Drugi dan FEN-a zaključen je u Zlatnoj sali hotela Imperial, predstavom „Miris lovine“ Teatra Moruzgva koja je ponudila drastično rješenje za bračne probleme…

Na zadnjoj je predstavi uručen i posebno, umjetnički oblikovano, sušilo za kosu Lutkarskom studiju Kvak, koji spada među jedno od pet kazališta što su sudjelovala na svim dosadašnjim izdanjima FEN-a.

Festival neovisnih kazališta traje do nedjelje, 3. travnja, do kada će se održati 25 događanja. Danas, u četvrtak održat će se čak pet izvedbi kazališnih predstava. Lutkarski studio Kvak u 10 sati u Najmanjem kazalištu na svijetu u Brseču uprizorit će veseli lutkarski mjuzikl „Tri praščice“, a Teatar 054 u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer na vrlo originalan način u 11 sati prepričat će slavnu priču „Mali princ“. Treća predstava za djecu, „Neispričana bajka“, na istom mjestu na rasporedu je u 18 sati, a igraju UO Ruždijak i Perković (RUPER). Sat vremena kasnije paviljon Juraj Šporer ugostit će predstavu „Bitka na Neretvi“ s kojom počinje večernji dio programa, namijenjem odraslima, a u tom tonu bit će i gostovanje kazališta Moving Music Theatre u sklopu programa „Ovo morate vidjeti“ s predstavom Dnevnik jednog luđaka – u dvorani Imperial u 21 sat.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Uređenje obalne šetnice između Lovrana i Medveje

Općina Lovran je započela s radovima na uređenju obalne šetnice, odnosno započeta je izgradnja konzolnih mostova između Lovrana i Medveje.Izgradnjom ...