Početna - IZDVOJENO - Zaštitni znak Jelenja materijalizirao se u vidu ogromne slamnate skulpture u centru Dražica

Zaštitni znak Jelenja materijalizirao se u vidu ogromne slamnate skulpture u centru Dražica

Nikola Faller, neobični kipar iz Osijeka, na poziv turističke platforme Visit Jelenje, a povodom obilježavanja blagdana svetog Mihovila, na dvodnevnoj umjetničkoj radionici izradio je skulpturu jelena od slame.

U izradi su pomogli “mali” i “veliki” mještani Jelenja. Oni koji nisu pomagali, mogli su promatrati kako skulptura nastaje, od izrade drvene konstrukcije, oblikovanja i postavljanja rogova i konačno, na koji način se slamom popunjava konstrukcija i nastaje gotovo djelo.

Napomenimo I to kako je magistar kiparstva Faller umjetnički voditelj Udruge „Slama“ te osnivač Land Art Festivala „Slama“, te festivala “SAN” (Sand art Neretva). Izlaže u zemlji i inozemstvu. Njegov svijet je jedinstveni spoj umjetnosti i darova prirode. Druge njegove radove posjetitelji su mogli vidjeti na prigodnoj izložbi na otvorenom.

Osim što skulptura koju je Nikola izradio predstavlja jelena s grba naše Općine, podsjeća na vrijeme kada je ratarstvo bilo jedna od primarnih djelatnosti kojom se u prošlosti bavilo stanovništvo Jelenja. Unikatan umjetnički rad estetski je uljepšao centar Dražica i postao takozvani Photo point, zgodno mjesto za fotografiranje.

Kroz druženje s umjetnikom, prepoznali smo njegovu povezanost s prirodom, te ljubav kojom njegova djela nastaju.

Dok je sa zvučnika čitav dan dopirala glazba, a domaći taktovi, kako je rekao Nikola, odredili ritam rada, za ruralni ugođaj i veselu atmosferu pobrinule su se članice Konjičkog kluba Vodičajna, pa su dječica, osim “slamarenja” mogla jahati i pomaziti pitome i drage konjiće.

Proslavu Mihoje uveličala je svojim nastupom na Trgu mlikarice Trsatska limena glazba. Tridesetak glazbenika odlično su izveli poznata glazbena djela klasike, filmske glazbe pa čak i rocka pod dirigentskom palicom maestra Stjepana Vadlje.

Izvor: Općina Jelenje

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Otvorene prijave na STEM radionice u inoLAB-u u Kastvu

Udruga za promicanje informatičke kulture E-Kastav od ove školske godine provodi radionice programiranja i robotike. Učenici se mogu prijaviti na ...