Početna - IZDVOJENO - Zatraženo otvaranje stečaja nad Index portalom
Matija Babić
foto: business.hr

Zatraženo otvaranje stečaja nad Index portalom

Tvrtka Index portal d.o.o., vezana uz internetski portal index.hr autora Matije Babića, uskoro bi mogla završiti u stečaju.

Naime, Jutarnji doznaje da je Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava – Područni ured Zagreb takav zahtjev uputila zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu. Ono pak taj zahtjev prosljeđuje Trgovačkom sudu u Zagrebu koji vodi stečajne postupke.

Priznao da neće plaćati

Država je to, doznajemo, učinila kao vjerovnik koji prijavljuje svoja potraživanja, odnosno kao zainteresirana strana u postupku.

Riječ je, dakako, o poreznom dugu, odnosno obvezama prema državi za koje je već nekoliko puta sam Babić javno priznao da ih ne želi plaćati. Usprkos tome što se tijekom ovog tjedna doznalo da ga je financirao iz zagrebačkog proračuna i gradonačelnik Milan Bandić s gotovo pola milijuna kuna, što su upravo prihodi koji se najvećim dijelom ostvaruju od poreza koje plaćaju građani.

Sjedište tvrtke Index portal d.o.o je na istoj adresi kao i redakcija jednog od najčitanijih internetskih portala. Njena direktorica je Vana Šalov, ujedno direktorica tvrtke Index promocija d.o.o., nakladnika portala index.

Severinina ovrha

Prema javno dostupnim podacima, tvrtka Index portal već neko vrijeme ima blokiran račun, a porezni dug iznosi više od milijun kuna. U toj tvrtki zaposleno je prema podacima Poslovne Hrvatske 11 zaposlenika. Ovo je već treći ozbiljan udarac na portal u samo mjesec dana, koji bi mogao dovesti i do gašenja portala. Prvo je tvrtka Prva stranica, nekadašnjeg nakladnika Indexa, nakon tisuću dana blokiranih računa završila u stečaju.

Potom je Severina Vučković u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo ovršila žig (brend) Index kako bi naplatila svoju odštetu od 200-tinjak tisuća kuna koje joj nakladnik portala usprkos sudskim presudama nikada nije isplatio. To bi ujedno moglo značiti i to da će autori portala izgubiti, jednom kada žig bude ponuđen na javnoj dražbi, i pravo na korištenje svog imena na domeni. Sada još jednoj tvrtki Index portala, čije se poslovanje veže uz sam iIndex.hr, prijeti likvidacija.

Šest zaposlenih

Jedina preostala tvrtka koja se veže uz portal je Index promocija. Riječ je o nakladniku portala, a registrirana je za promociju i prodaju. Ta tvrtka nije pod blokadama, ali bi se kao pravni sljednik također mogla naći na udaru Porezne uprave. Prema zadnjim dostupnim podacima, tvrtka ima šest zaposlenih, a 2012. godinu završila je u minusu od oko 80 tisuća kuna.

Jutarnji

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...