Početna - GOSPODARSTVO - Zatvara se odlagalište otpada Osojnica

Zatvara se odlagalište otpada Osojnica

Odlagalište komunalnog otpada s područja Liburnije, Osojnica, nakon 50 godina kontinuiranog rada, broji svoje zadnje dane.

Naime, ovo odlagalište otpada u Općini Matulji otvoreno je 1967. godine, a početkom 2018. počeo je proces njegovog zatvaranja i sanacije. Obavezu zatvaranja Osojnice već do konca 2018. godine, nameće nekoliko dokumenata koji definiraju državnu politiku gospodarenja otpadom. To su Strategija gospodarenja otpadom, Plan gospodarenja otpadom i Zakon o održivom gospodarenju otpadom. Osim toga, zatvaranje Osojnice obaveza je Hrvatske u skladu s europskim direktivama. Investitor sanacije je Komunalno društvo Komunalac. Direktor Komunalca Ervino Mrak podsjeća na to da je prije postupka sanacije trebalo riješiti imovinsko-pravne odnose na području Osojnice. Taj dugotrajan proces primiče se svome kraju.

Radi se o 35 tisuća četvornih metara prostora. To zemljište u imovinskom smislu bit će upisano na Komunalno društvo Komunalac koje će imati pravo građenja na Osojnici. S obzirom na to da se odlagalište nalazi na područuju Općine Matulji, naše komunalno društvo i ova jedinica lokalne samouprave sklopit će ugovor koji će omogućiti da odlagalište sanira novcem iz europskih fondova. Naime, ovakve projekte na fondove mogu prijaviti samo jedinice lokalne samouprave, pojašnjava direktor Komunalca Ervino Mrak koji vjeruje u to da će Osojnica do konca ove godine biti sanirana.

Prema njegovim riječima, sanacija Osojnice koštat će oko 20 milijuna kuna. No, konačna cifra bit će poznata kad proces počne. U Komunalcu vjeruju u to da će oko 80 posto novca dati europski fondovi. Mrak pojašnjava da europske direktive nalažu zatvaranje svih deponija u Hrvatskoj, poput Osojnice. Prema tome, nema razloga sumnjati u to da će Europa uskratiti svoju financijsku pomoć i za sanaciju deponija u Općini Matulji.

– Dakle, započeti postupak sanacije znači to da će Osojnica biti trajno i zatvorena i sanirana, odnosno ne postoji više nikakva zakonska mogućnost da se tamo bilo koja vrsta liburnijskog otpada odlaže. Drugim riječima, Osojnica definitivno odlazi u povijest. Kad odlagalište bude sanirano, vodit će se kontrola o emisiji plinova kako ne bismo prekoračili propisane parametre. Taj monitoring trajat će 20 godina, dok će u idućih pet godina na područuju Osojnice bit zabranjena bilo kakva aktivnost, pa i ona gospodarska. To su također europske direktive. Dakle, to područje bit će naprosto zatvoreno za javnost.

To su dugoročni procesi sanacije, tako da Komunalac još ne razmišlja o tome kako će u budućnosti gospodariti s tim terenom – kaže Mrak koji ilustrira da će se ovo odlagalište komunalnog otpada sanirati po principu deponija Viševac koje je danas »zelena livada«.
Umjesto Osojnice, gdje se liburnijski otpad gomilao i taložio više od pola stoljeća i prema nekim procjenama nalazi se oko 600.000 »kubika« svekolikog smeća, Komunalno društvo Komunalac koristit će usluge Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Potres u Jelšanama

Jutros malo iza 7 sati na širem matuljskom području osjetio se slabiji potres.Epicentar potresa bio je u Jelšanama (Slovenija) jačine ...