Početna - IZDVOJENO - Zelena učionica Centra za odgoj i obrazovanje
web

Zelena učionica Centra za odgoj i obrazovanje

Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka realizirao je u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva tijekom tri školske godine vrijedne projekte Zelena vrata znanja i Vrtionica kojima je dio betonskog školskog dvorišta uređen u funkcionalni prostor za učenje, provođenje nastave izravnim kontaktom učenika s prirodnim okruženjem te za rad i igru. Ukupno je kroz tri faze projekta realizirano 136.099,00 kuna, od čega 56.258,50 iz proračuna, a preostali iznos je doprinos zajednice. U projektu je sudjelovalo 88 volontera.

Slijedila se ideja kako da se djeca poduče o hrani, njenom uzgoju i životu u zajednici i tako je nastao prvi Mali učionički vrt. Bio je to razredni projekt  s ciljem uzgoja začinskog i mediteranskog bilja u razredu i na balkonu škole, kako bi učenici upoznali i razlikovali začinsko bilje i naučili njegovu primjenu u svakodnevnoj prehrani.

U  prvoj fazi projekta Zelena vrata znanja uređen je eko vrt postavljanjem kompozicije vrtnih slagalica (mini plastenika). Školsko dvorište postalo je multifunkcionalni prostor za učenje, rad i igru. Ovakva koncepcija vrtnih slagalica omogućila je provođenje predviđenog nastavnog plana i programa Centra izravnim kontaktom učenika s prirodnim okruženjem. Radi se o estetski dizajniranim sustavima mini-plastenika i sustavima trajno građenih podignutih gredica za proizvodnju povrća, voća, cvijeća, ukrasnog i ljekovitog bilja koje je osmislila dr.sc. Snježana Tolić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

U drugoj fazi , prošireni su vrtni kapaciteti novim visećim gredicama i visećim vazama te kutnim balkonskim vrtom. Vrt je ograđen mrežastom ogradom. Montiran je vanjski stol te klupe koje tvore zelenu učionicu. Učenici Centra sudjelovali su u svakoj fazi rada od montaže, bojanja, uređivanja vrta ovisno o interesima i sposobnostima. Nakon vrta i zelene učionice dvorište je obogaćeno prostorom za igru. Postavljeni su: tobogan, kuglana, njihalica, klackalica te tako zelena učionica postaje Vrtionica. U trećoj fazi projekta dio dvorišnog zida je obnovljen i oslikan dječjim radovima.

Voditeljice projekta bile su Nataša Bačić Kušpilić  i Dina Dežmar, a koordinatorica projekta  ravnateljica Ankica Matijević. Ukupno je u tri godine, kroz tri faze projekta realizirano 136.099,00 kuna, od čega 56.258,50 iz proračuna, a preostali iznos je doprinos zajednice. U projektu je sudjelovalo 88 volontera.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...