Početna - IZDVOJENO - Zemlja 2: Otkriven do sad najsličniji planet Zemlji
zemlja

Zemlja 2: Otkriven do sad najsličniji planet Zemlji

NASA je službeno potvrdila da je njezin teleskop Kepler otkrio prvi planet koji do sada najviše podsjeća na Zemlju. Ovo je velik korak u traženju ‘blizanca’ našeg planeta, a nalazi se u ‘nastanjivoj zoni’ oko zvijezde koja karakteristikama podsjeća na sunce.

Otkrivena već popularno prozvana “Zemlja 2” najmanji je do sada u takvoj zoni otkriveni planet, a znanstvenici iz NASA-ine misije tvrde da do sada niti jedan nije bio toliko sličan Zemlji. Takva otkrića značajna su astronomima jer bi mogla biti dovoljno mala i hladna da mogu ‘ugostiti’ tekuću vodu na svojoj površini, a prema tome i biti potencijalni domaćin života.

NASA-in znanstvenik John Grunsfeld rekao je da je planet koji su otkrili ‘najbliži Zemlji’, a cijela grupa istraživača oduševljena je što je javnosti mogla priopćiti novo otkriće.

Službeni naziv novootkrivenog planeta je Kepler-452b, a opisuju ga kao Zemljinog ‘starijeg, većeg rođaka‘, iako je najmanji u nastanjivoj zoni solarnog sustava u kojem je moguće održati tekuću vodu.

naravno da ne bi trebali biti previše uzbuđeni i pomisliti da ćemo se tamo preseliti. Kepler-452b je naime mnogo veći od Zemlje, i to sa 60 posto većim promjerom, što ujedno znači puno ‘jaču’ gravitaciju od planeta na kojem mi živimo.

Također, od Zemlje je udaljen 1400 svjetlosnih godina. No, to ne znači da ovo nisu izvanredne vijesti, ne samo u znanosti već i ‘običnim smrtnicima’. Dobro je naime znati da nas u vječnom ljudskom nastojanju da u Svemiru tražimo život osim našeg, ovo dovodi korak bliže.

Zanimljiva razlika između Zemlje i ‘druge Zemlje’ jest što kod nas godina traje 365 dana, a na Kepler-452b-u 385.

Skupina znanstvenika sa sveučilišta u Birminghamu u Velikoj Britaniji, proučavajući podatke koje je pune 4 godine skupljao NASA-in teleskop Kepler, ranije ovog mjeseca objavila je otkriće pet novih planeta koji svojom veličinom nalikuju Zemlji. Još u siječnju objavili su pronalazak pet stjenovitih planeta koji se nalaze u blizini jedne od najstarijih poznatih zvijezda koja broji oko 11.2 milijarde godina, a od našeg je planeta udaljena 117 svjetlosnih godina.

Izvor: Dnevnik hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...