Početna - IZDVOJENO - Ženska klapa Kastav na najprestižnijoj svjetskoj zborskoj manifestaciji 9th World Choir Games u Sočiju
klapa kastav
foto:kastav.hr

Ženska klapa Kastav na najprestižnijoj svjetskoj zborskoj manifestaciji 9th World Choir Games u Sočiju

Pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine od 6. do 10. srpnja,Ženska klapa Kastav će , kao jedina predstavnica Hrvatske, sudjelovati na najprestižnijoj svjetskoj zborskoj manifestaciji 9th World Choir Games – 9. Svjetske zborske igre, koje će se ove godine održati u ruskom gradu Sočiju. Klapa će u natjecateljskom dijelu programa nastupiti 09. srpnja, u kategoriji broj 27 – Folklor, a izvest će repertoar usmjeren ka cjelovitom predstavljanju našeg glazbenog nasljeđa: Galiotova pesan (glazba Krešimir Magdić, stihovi Vladimir Nazor), Uljenica moje matere (glazba Mojimir Ćaćija, stihovi Slavko Govorčin), Naranča (glazba Elvis Stanić, stihovi narodni, aranžman Joško Ćaleta) i Daleko je (glazba i stihovi Tamara Obrovac). Konkurencija u spomenutoj kategoriji bit će vrlo jaka, a nastupit će 37 zborova iz 12 zemalja čitavog svijeta: Australija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Italija, Južnoafrička Republika, Kina, Makao, Namibija, Rumunjska, Rusija, Španjolska i Venezuela, pri čemu jedino Kastavke brane boje naše zemlje.

Zahvaljujući iznimnim rezultatima postignutim posljednjih nekoliko godina na međunarodnim natjecanjima, ženska klapa Kastav će nastupiti izravno u finalnom dijelu natjecanja. Naime, Klapa je na 8th World Choir Games – 8. Svjetske zborske igre, koje su održane 2014. godine u Rigi (Latvija) osvojila zlatnu olimpijsku medalju, dok je dvije prve nagrade – zlatne diplome – u kategorijama Ženski zborovi i Folklor, osvojila prošle godine na Međunarodnom zborskom festivalu Torre del Lago Puccini 2015 u Italiji.

Pored nastupa u natjecateljskoj konkurenciji, ženska klapa Kastav će 8. srpnja na Ljetnoj pozornici u centru Sočija održati i cjelovečernji koncert, što će svakako pridonijeti cjelovitosti prezentacije hrvatske glazbene i sveopće kulturne baštine.

Na 9. Svjetskim zborskim igrama u Sočiju, u 29 različitih natjecateljskih kategorija, nastupit će 282 zbora iz 76 zemalja sa svih kontinenata svijeta. Odlazak ženske klape Kastav na 9. Svjetske Zborske igre bit će ostvareno uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Primorsko – goranske županije.

Također, u sklopu programa sudjelovanja na 9. Svjetskim zborskim igrama u Sočiju, ženska klapa Kastav će od 10. do 13. srpnja gostovati i u glavnom gradu Rusije, Moskvi. Ovo gostovanje ostvareno je u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Moskvi, koje je zajedno s Umjetničkom i glazbenom školom Balakirev i Metodičkim kabinetom gradskog Odjela za kulturu Moskve organizirala cjelovečernji koncert Klape. On će biti upriličen 12. srpnja u Orguljskoj koncertnoj dvorani spomenute škole u okviru Konferencije voditelja zborova glazbenih škola iz Moskve i još 12 ruskih gradova, u kojima škole nose ime Milija Aleksejeviča Balakireva, čuvenog ruskog skladatelja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...