Početna - IZDVOJENO - “Živa knjižnica” u Opatiji
ziva-knjiznica

“Živa knjižnica” u Opatiji

»Živa knjižnica – Ne sudi knjige po koricama« održat će se u utorak, 31. svibnja, u vremenu od 16 do 19 sati, u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice »Victor Car Emin« u Opatiji. Događanje, u organizaciji Udruge PaRiter, za cilj ima upoznavanje građana Opatije s pripanicima i pripadnicama različitih manjinskih skupina kroz zanimljivu i inovativnu metodu žive knjižnice.

Nakon četiri uspješno provedene žive knjižnice u Rijeci, živa knjižnica prvi put posjećuje Opatiju. Ovu metodu, koja se pokazala iznimno efikasnom u borbi protiv stereotipa i predrasuda, pogotovo kod mlade populacije, preuzele su različite organizacije, uključujući i Vijeće Europe te je do sada održana u 70 zemalja diljem svijeta, a riječke žive knjižnice posjetilo je više od 350 čitatelja i čitateljica.

Živa knjižnica funkcionira kao i svaka druga knjižnica – čitatelji i čitateljice dolaze u knjižnicu i „posuđuju“ knjigu na ograničeno vrijeme. Jedina razlika je u tome što su u živoj knjižnici knjige ljudi, a njihove stranice zapravo su neobične životne priče i iskustva iz svakodnevnog života. Naime, u živoj knjižnici, knjige su pripadnici/ce ranjivih ili manjinskih skupina, a čitatelji/ce mogu direktno u interakciji s njima preispitati svoje predrasude i informirati se o kulturi, običajima ali i svakodnevnim problemima s kojima se susreću »žive knjige«. Knjige i čitatelji ulaze u međusobni dijalog, koji je za mnoge od njih jedinstvena prilika da razgovaraju s pripadnicima određenih društvenih skupina i iz prve ruke čuju što znači “biti u koži onog drugog/druge”.

Na policama opatijske žive knjižnice naći će se 8 pripadnika/ca različitih skupina, poput seksualnih i rodnih manjina, osoba s invaliditetom, socijalno ugroženih osoba te nacionalnih, etničkih i vjerskih manjina. Čitatelji mogu postati svi oni koji su spremni suočiti se s vlastitim predrasudama te upoznati ljude s kojima možda nikad nisu imali priliku razgovarati. Stoga se pozivaju svi zainteresirani da dođu u utorak, 31. svibnja u gradsku knjižnicu u Opatiji te provedu vrijeme čitajući neke nove zanimljive priče.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...