Početna - IZDVOJENO - Živjeti u elektromagnetskom spektru – predavanje Jamesa Bridlea
james_b

Živjeti u elektromagnetskom spektru – predavanje Jamesa Bridlea

Zadovoljstvo nam je najaviti riječko gostovanje utjecajnog londonskog pisca, umjetnika, novinara i izdavača Jamesa Bridela, koji će u četvrtak,15. Listopada od 19:00 sati, u Omladinskom kulturnom centru Palachodržati predavanje na temu granica u dobu suvremenih tehnologija komunikacije i nadzora.Predavanje “Živjeti u elektromagnetskom spektru” započet će u19 satii bit će naengleskom jeziku.

Ulaz je slobodan.

Bridle sebavi načinima na koje digitalni i umreženi svijet prodire u onaj fizički, te istraživanjem aspekata zapadnjačkog sigurnosnog aparata koji između ostalog obuhvaća bespilotne letjelice i deportaciju tražitelja azila. Njegovi tekstovi o književnosti, kulturi i mreži objavljivani su u časopisima i revijama kao što suWired, Domus, ICON, The Atlantic,The New Statesman,Matter, itd., u tiskanom i digitalnom obliku, a također je i stalni kolumnistThe Observera. Svoja umjetnička djela i instalacije izlagao je diljem Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Azije i Australije, a putem mreže ih je vidjelo na stotine tisuća internetskih korisnika. Za svoj rad dobio je priznanja na Ars ElectroniciiJapanskom festivalu medija, a njegove instalacije i umjetničke radove naručuju razne organizacije među kojima suArtangel,Mu Endhoven,Istanbulski bienale dizajnai galerijaCorcoran(Washington, DC).

Predavanje je organizirano u suradnji s ljubljanskim Institutom za suvremenu umjetnost Aksioma, u čijem se prostoru dan ranije otvara Bridlova izložba “Under the Shadow of the Drone”, koju je moguće posjetiti do 20. studenog.

Londonski Evening Standard 2007. godine proglasio je Bridleajednim od tisuću najutjecajnijih ljudi u Londonu, a časopis Wired uvrstio ga je među sto najutjecajnijih osoba u Europi 2015. godine.

Bridle je također poznat po osmišljavanju pojma i istraživačkog projektaNova estetika, koji je pokrenuo rasprave i nastanak kreativnih radova u polju različitih disciplina, nastavljajući do danas poticati kritičke i umjetničke odazive. Redovito održava radijska predavanja te gostuje na sveučilištima, konferencijama i događanjima kao što su SXSW (SAD), Lift(Švicarska), dConstruct (Velika Britanija) iMilanski festival dizajna. Radi kao rezidencijalni tehnolog u galeriji Lighthouse i kao izvanredni profesor na programu za interaktivne telekomunikacije na Sveučilištu u New Yorku.

Magistrirao je na University College London na području računalnih i kognitivnih znanosti, specijalizirajući se za polje lingvistike i umjetne inteligencije.

Razmatrajući utjecaj tehnološkog razvoja na promjene u manifestaciji političke sfere, Bridle će u predavanjunastojati pokazati kako granice više nisu samo linije koje vidimo na geopolitičkim kartama, s obzirom da suvremene tehnologije omogućuju nova mjesta – onkraj svijeta opipljivih predmeta – na kojima danas obitavaju naši identiteti. Pitanje državljanstva, koje predstavlja nečije pravo na posjedovanje prava, naišlo je na značajne modifikacije otkad smo postali stanovnicima ogromnog i teško spoznatljivog sustava kao što je mreža. Korištenje tehnologija u svrhu rastezanja i redefiniranja granica naselilo nas je u elektromagnetski spektar, “bezgraničnu zonu koja je zapravo jedna beskrajna granična zona, koja zakonodavstvima dopušta slobodnu igru nad fiksnim, fizičkim tijelima”.

Kako nas vidi tehnologija? Na koje sve načine cjelokupna naša okolina počinje nalikovati graničnim prostorima? Što možemo naučiti od tehnologija u svrhu razvijanja novih načina življenja u takvim prostorima? To su samo neka od pitanja kojih će se Bridle dotaknuti u svojem predavanju, želeći rasvijetliti skrivene političke i tehnološke strukture kako bismo ih moglijasnije razumijeti i na taj način biti spremni na djelovanje.

Organizator: Drugo more, Partner: Aksioma

Program su podržali: Program Europske komisije Kreativna Europa, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu

Program je realiziran u okviru Masters & Servers, suradničkog projekta Aksiome (SI), Drugog mora (HR), AND-a (UK), Link Art Centra (IT) i d-i-n-a/The Influencers-a (ES).

Program je realiziran u okviru programa Refleks.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...