Početna - IZDVOJENO - Život gusara s obje strane Jadrana u Pomorskom i povjesnom muzeju
gusari

Život gusara s obje strane Jadrana u Pomorskom i povjesnom muzeju

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja sinoć je otvorena gostujuća izložba Pomorskog muzeja iz Cesenatica »Gusari našeg mora« koja kroz multimediju i predmete iz fundusa muzeja prikazuje povijest gusarstva na Jadranu i Mediteranu.

Izložba prikazuje život gusara – plaćenika koji su »legalno« napadali i pljačkali brodove suprotne strane uzimajući u obzir i one s istočne i zapadne obale Jadranskog mora.

Na taj način autor izložbe Davide Gnola proširuje naše vidike koji su uglavnom usredotočeni samo na najpoznatije hrvatske gusare – senjske uskoke, iako su ove ovlaštene »morske« pljačkaše često angažirale razne jadranske države, od Osmanskog Carstva do Mletačke Republike i Papinske države.

Prema riječima autora, izložba je u Cesenaticu bila postavljena prije dvije godine. Čim su je počeli raditi, shvatili su da je tema vrlo zanimljiva, a pobudila je i veliku pažnju publike. Nakon toga uslijedili su i pozivi za gostovanja.

Prije Rijeke predstavljena je u Marseilleu, Anconi i Piranu. U svakom mjestu domaćini su joj pridružili dio materija iz vlastitog fundusa, otkrivajući da i sami imaju udjela u priči o gusarima koja je samo jedna u nizu zanimljivih priča pomorske baštine.

Davide Gnola ističe da je važno proučavati pomorsku povijest i more jer o njemu ne znamo dovoljno i uglavnom ga percipiramo putem plaža, a kad se priča gusarima, uglavnom se misli na Karibe.

Iako je gusarstvo poznato od davnina, izložba se fokusira na razdoblje od 16. do 19 stoljeća, odnosno do 1852. kad je međunarodnim dogovorom gusarstvo zabranjeno.

Na jednostavan način objašnjen je fenomen gusarstva na Jadranu i Mediteranu, a posebno su zanimljive priče o ljudima koje su gusari zarobili da bi se vremenom i sami prometnuli u gusare.

Jedan od takvih bio je Sinan Kapudan Paša, porijeklom iz Genove, koji je postao jedan od vodećih gusara u službi Osmanskog Cartsva.

Izložba će biti otvorena do 15 rujna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Crveni meteoalarm za područje Kvarnera

Za područje cijelog Kvarnera izdan je crveni meteoalarm. Očekuje nas jako i vrlo jako, a navečer mjestimice olujno jugo i ...