Početna - IZDVOJENO - Znate li gdje odlazi vaš novac? Indeks otvorenosti proračuna još niži
sabor
web

Znate li gdje odlazi vaš novac? Indeks otvorenosti proračuna još niži

Hrvatska je po otvorenosti informacija o državnom proračunu, odnosno količini informacija koje građani imaju o tome kako se troši njihov novac, na popisu iza zemalja poput Bangladeša, Papue Nove Gvineje, Kirgistana i Ugande.

Neprofitna organizacija International Budget Partnership (IBP) u četvrtak je objavila Indeks otvorenosti proračuna 2015. Za Hrvatsku taj indeks iznosi 53 od maksimalno mogućih 100 bodova, što je pogoršanje za osam bodova u odnosu na indeks objavljen 2012. godine. Hrvatska po tome ima rezultat koji pokazuje da je država koja pruža”ograničene informacije o državnom proračunu”, kažu u osvrtu Instituta za javne financije.

To znači da građanima nije dostupno dovoljno informacija koje bi im omogućile da kvalitetno nadziru trošenje novca iz državnog proračuna i da Vladu mogu držati odgovornom za politike koje provodi.

Iz Instituta smatraju da je do pogoršanja najvećim dijelom došlo jer u prijedlogu državnog proračuna za 2014. nisu prikazane informacije o ostvarenim prihodima i rashodima za godine koje prethode proračunskoj godini.

Izvor: 24 sata

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...