Početna - IZDVOJENO - 126. godina hitne medicine

126. godina hitne medicine

U Opatiji je 14. siječnja 1894.osnovan prvi tim hitne pomoći

Dan Zavoda za hitnu medicinu PGŽ svečano je i ove godine obilježen u Opatiji, u Villi Antonio.

14. siječnja rođendan je hitne pomoći ne samo u Opatiji, nego i u cijeloj Hrvatskoj jer je upravo ovdje davne 1894. godine bečki liječnik grof Johann Wilczek, česti gost Opatije, osnovao prvi tim hitne pomoći, a bečka hitna medicinska služba donirala vozilo za prijevoz unesrećenih osoba. Prva lokacija hitne medicinske službe u Opatiji bila je u tadašnjoj vili Slatina.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davor Vukobrat na svečanosti je predstavio rad Zavoda u prošloj godini, a voditeljica Nastavno edukacijskog centra Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Emilija Lazarević održala prezentaciju o radu Nastavno-edukacijskog centra.

Zavod za hitnu medicinu PGŽ ima 250 djelatnika raspoređenih u 10 gradova naše županije. Sjedište Zavoda je u Rijeci, gdje se osim uprave nalazi i medicinska prijavno-dojavna jedinica (MPDJ), a 9 vanjskih ispostava nalazi se na Rabu, Krku, Cresu, Malom Lošinju, u Delnicama, Vrbovskom i Čabru te u Opatiji i Crikvenici.

– Ponosni smo što je Opatija grad u kojem je formiran prvi tim prve pomoći. Ta se ostavština prenosi sve do danas, a djelatnost hitne pomoći bila je blisko povezana s vatrogascima, u čijoj zgradi je hitna pomoć neko vrijeme bila i smještena. Upravo je čovjek najvažniji resurs u medicini i mi, nasreću još uvijek imamo kvalitetno zdravstvo i stručne zdravstvene radnike, iako se suočavamo s izazovom odlaska stručnjaka u razvijenije europske zemlje. Najčešće se, naravno, susrećem s vašim vrijednim djelatnicima u Ispostavi Opatija. Svjesni smo da im uvjeti u zgradi u kojoj su smješteni nisu baš idealni, te vjerujem da ćemo uskoro zajedno iznaći neko bolje rješenje za njih, poručio je zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić.

– Županija je prošle godine više od 4 milijuna kuna uložila u rad Zavoda, u posljednje dvije godine nabavljeno je 11 novih vozila, u ovoj godini u planu su još dva. Svjedočimo da je u području hitne medicine provedena jedina uspješna reforma zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Na nama ostaje osigurati bolje uvjete, Dom zdravlja PGŽ osigurao je projektnu dokumentaciju te vjerujem da ćemo u skoro vrijeme svjedočiti da sve naše zdravstvene ustanove na Liburniji budu smještene na jednom mjestu, kazala je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ Đulija Malatestinić.

U ime ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maje Grba-Bujević prisutne je pozdravio njezin pomoćnik Damir Važanić, naglasivši kako je kvaliteta rada ZHM PGŽ u hrvatskom vrhu, o čemu svjedoči i to što su prvi u zemlji dobili ISO standard kvalitete.

Umirovljenom vozaču vozila hitne pomoći, Miljenku Crnčiću, koji je radio u ispostavi Krk, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davor Vukobrat uručio je zahvalnicu za dugogodišnji predani rad u službi.

U revijalnom dijelu proslave nastupio je mladi pjevač Mateo Pilat.

Izvor: Grad Opatija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Državni tajnik za sport Tomislav Družak posjetio Kastav

Na susretu je bilo govora i o važnoj ulozi sporta u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa Državni tajnik za ...