Početna - GOSPODARSTVO - 14 Hrvata mora dokazati od kud im 1,7 milijardi kuna ušteđevine
kune
web

14 Hrvata mora dokazati od kud im 1,7 milijardi kuna ušteđevine

Poreznoj upravi i USKOKU 14 građana Hrvatske u sljedećih 10 dana mora dokazati porijeklo novca kojim su stekli ušteđevinu. Na računima u zemljama EU imaju ukupno 1,7 milijardi kuna.

Kako prenosi Dnevnik Nove TV oni su samo na kamatama prošle godine dobili 50 milijuna kuna.  Ako se uzme kamata od 5 posto, dolazi se do moguće ušteđevine 14 Hrvata sa “sumnjivom ušteđevinom” od 1,7 milijardi kuna.

Hrvatska je kao članica EU dobila podatke iz 19 zemlja o računima koje imaju građani naše zemlje. Svi oni morat će ubrzo službama reći gdje su platili porez na štednju. No, poreznicima i istražiteljima ipak je važnije doznati porijeklo te imovine. Stoga su izdvojili 20 računa s najvećim iznosima i kod njih 14, uspoređivanjem baza podataka, došli do prvih indicija da je gotovo nemoguće da su isti uspjeli sa svojim primanjima živjeti i toliko uštedjeti.

Tih 14 građana mora dokumentima dokazati kako su stekli taj novac, bilo da su u pitanju ugovori o nasljeđivanu ili, primjerice, pozajmice. Sudbina svakog od njih mogla bi biti poznata do početka lipnja. Do tada bi službe trebale doznati je li sve s ušteđevinom ‘čisto’ ili su se sumnje ostvarile i navedeni građani ne mogu dokazati porijeklo novca uplaćenog u štednju.

Najgori scenarij je to da im država može oduzeti porez od 40 posto. Kad je u pitanju ovih 1,7 milijardi kuna, porez bi iznosio 690 milijuna kuna. A to je samo prvih 20 provjerenih računa.
Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...