Početna - IZDVOJENO - 187 prijedloga programa za Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture
web

187 prijedloga programa za Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture

Na poziv za predlaganje programa za kandidaturu Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine stiglo je 187 prijedloga, a mnogi među njima ocijenjeni su vrlo kvalitetnima.

Pročelnik Gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar ustvrdio je da je broj prijava premašio sva očekivanja te da je potvrdio legitimitet odluke da se kandidatura razvija kao projekt cijele zajednice, a ne samo uskog kruga stručnjaka.

Član radne skupine za izradu prijedloga koncepta kandidature i ravnatelj riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj rekao je kako pristigli programi pokazuju da u Rijeci ima kvalitetnih ljudi i programa koji i te kako mogu utjecati na važne promjene na kulturnoj sceni. Istaknuo je da će se život u Rijeci promijeniti ako taj grad postane Europskom prijestolnicom kulture te je dodao da mnogi programi već postoje, ali, kako je rekao, trenutak kandidature omogućuje da se o njima ozbiljnije promišlja.

Radna skupina u kojoj su ravnatelji kulturnih ustanova u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji i vanjski suradnici Karin Šerman, Lidija Nikočević, Janka Vukmir, Goran Lisica Fox, Hrvoje Ivanković, Feđa Vukić, Branimir Pofuk, Dragan Rubeš i Kruno Lokotar vrednovat će pristigle prijedloge te sastaviti konačni program kandidature.

Godine 2020. Europska prijestolnica kulture bit će jedan irski i jedan hrvatski grad.

Krajem ove ili početkom 2016. godine znat će se koji će od kandidiranih hrvatskih gradova izabrati nezavisno europsko tijelo sastavljeno od stručnjaka iz kulture i umjetnosti.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...