Početna - IZDVOJENO - Veljko Marić u Hrvatskoj
veljko marić
web

Veljko Marić u Hrvatskoj

Veljko Marić izručen je u utorak  Hrvatskoj, a u zagrebački zatvor u Remetincu stigao je malo iza 19:00 sati. Oko 16:00 sati stigao je na granični prijelaz Bajakovo gdje ga je srbijanska policija predala hrvatskim kolegama, što je potvrdio i hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

– Veljko Marić predan je u ruke hrvatskoj policiji, na putu je za Remetinec gdje ide na dijagnostiku i tamo će se s njime postupati kao sa svakim drugim zatvorenikom – rekao je u Saboru Miljenić..

Marićeva supruga nije krila oduševljenje sudskom odlukom:

– Nisam danas išla na granični prijelaz jer ga svejedno ne bih mogla vidjeti. Sutra ću ga s djecom otići posjetiti u Remetinec. Zadovoljni smo i presretni što je nakon pet godina stigao u Hrvatsku – rekla je Veljkova supruga Marijana Marić.

Dodala je kako ga je zadnji put vidjela prije mjesec dana i da je tada bio u teškom zdravstvenom stanju jer nije adekvatno liječen ili je cijelu situaciju teško podnosio.

– Ovo je sada sve iza nas, ne znam što bih rekla od oduševljenja – rekla je supruga.

Beogradski Prizivni sud je prije tjedan dana donio rješenje prema kojemu se odobrava izručenje Hrvatskoj, što je potvrdio i njegov odvjetnik Đorđe Dozet. Kazao je kako još ne može potvrditi datum izručenja.

Hrvatski branitelj Veljko Marić osuđen je u Srbiji na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv srpskih civila počinjen 1991. godine u selu Rastovac kod Grubišnog Polja.

Marić je u pritvoru u Srbiji od 18. travnja 2010. kada je po nalogu srpskog Tužiteljstva za ratne zločine uhićen na graničnom prijelazu s Bugarskom.

Optužnica, koja je podignuta u kolovozu 2009., Marića tereti da je ”kao pripadnik hrvatskih oružanih formacija – 77. samostalnog bataljuna Grubišno Polje, prilikom akcije ‘čišćenja’ sela Rastovec 31. listopada 1991. uniformiran i naoružan ušao u kuću obitelji Sljepčević gdje je u Petra Sljepčevića ispalio više hitaca iz automatske puške, u nazočnosti njegove supruge Ane”.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...