Početna - IZDVOJENO - 30. srpnja počinje s probnim radom Centar za gospodarenje otpadom
Mariscina

30. srpnja počinje s probnim radom Centar za gospodarenje otpadom

Centar za gospodarenje otpadom Marišćina, prvi takve vrste u Hrvatskoj, kreće s probnim radom 30. srpnja. Vrijednost centra je 277 milijuna kuna. Sufinanciran je sa 71% sredstava iz EU fondova, dok su ostatak iznosa osigurali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i tvrtka Ekoplus koja će upravljati centrom.

CZGO Marišćina danas je posjetio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Centar za gospodarenje otpadom Marišćina prvi je centar koji je izgrađen i prvi koji kreće s probnim radom 30. srpnja. „To je odlična vijest. Marišćina će gospodariti otpadom s područja Primorsko-goranske županije i bit će prvi centar koji stavljamo u funkciju. Vrijednost centra je 277 milijuna kuna. Sufinanciran je sa 71% sredstava iz EU fondova, dok su ostatak iznosa osigurali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i tvrtka Ekoplus koja će upravljati centrom. Do kraja godine s radom kreće i Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun u Istarskoj županiji. Ova dva centra kompletirat će sustav gospodarenje otpadom za pola milijuna građana koji žive u ove dvije županije“, rekao je ministar Zmajlović.

„Otvaranje centara omogućit će da se u roku od godinu dana saniraju i zatvore sva odlagališta otpada u nabrojanim županijama. CGO-i su jedan od stupova sustava gospodarenja otpadom. S njima sustav postaje kompletan, a odlaganje otpada na odlagalištima diljem Hrvatske napokon odlazi u povijest“ – istaknuo je ministar Zmajlović.
U Hrvatskoj će ukupno biti izgrađeno 13 centara za gospodarenje otpadom za koja je osigurano 5 milijardi kuna, pretežno EU sredstava.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...