Početna - IZDVOJENO - Oleg Butković: Ozbiljni smo ljudi, ozbiljna stranka i stojimo iza onog što napišemo
Oleg-Butkovic
Foto: HDZ

Oleg Butković: Ozbiljni smo ljudi, ozbiljna stranka i stojimo iza onog što napišemo

Završio je prvi krug konzultacija kod predsjednice, a reakcije nakon održanih sastanaka bile su tema u emisiji Otvoreno.

 Obraćajući se prvo Tomislavu Klauškom, voditelj je napomenuo kako se SDP nije odazvao u današnju emisiju te upitao što njegovi sugovornici misle o tome.

“Vidjeli smo Milanovića na prozoru Kotromanovića, koji je očito procijenio da je šutnja u ovom trenutku zlato. Izašla je informacija da oni privatno lobiraju kod Mosta”, kazao je Tomislav Klauški.

Jednako strog bio je i Ivan Hrstić.

“Milanović ako progovori, ako ne u prvoj rečenici, onda će u drugoj reći nešto pogrešno što bi ugrozilo pregovore, pa zato šuti”, kazao je Hrstić.

Voditelj se potom obratio Olegu Butkoviću.

“Iako smo relativni pobjednik izbora, ne možemo sami formirati Vladu, moramo to s Mostom. Nama je interes cjelovitog mosta i nema te teme o kojoj nećemo razgovarati u pregovorima o budućnosti Hrvatske”, otvoren je bio Butković.

Upitan je li bilo tihog lobiranja, Podolnjak je to negirao.

“Danas na sastanku u stranci nitko se nije žalio na pokušaje lobiranja. Specifična je situacija gospođe Rusak, koja je u Hridu, ona će imati nekoliko dana da se opredijeli u kojem će Klubu zastupnika biti. Neka u miru odluči gdje će sjediti kad se konstituira Sabor. Nitko u Mostu nije spominjao nikakve nečasne pritiske”, rekao je Podolnjak.

Gospodine Podolnjak, je li vas predsjednica pitala kojoj ste koaliciji bliže?

“Mi čekamo pismena očitovanja, mislim da ćemo ih dobiti u ponedjeljak od obje koalicije, tijekom šest radnih dana i tada ćemo vidjeti u kojem se opsegu slažu pojedine koalicije s nama i slaže li se to s onim što je bilo usmeno. Predsjednica nije rekla konačni rok do kojeg očekuje dogovor radi dodjele mandata. Pitala nas je je li bilo ikakvih pritisaka i prijetnji na nas, što smo zanijekali”, kazao je zastupnik Mosta.

Potom se voditelj obratio Olegu Butkoviću.

“Mi smo danas nakon prve runde pregovora s Mostom, imali gotova sva poglavlja. Pripremit ćemo to očitovanje za ponedjeljak. Ona sadrže sve što mislimo o reformama Mosta, kao i naše prijedloge o kojima nismo razgovarali. Tražiti ćemo od Mosta mišljenja i o nekim poglavljima koja nisu spomenuta. Most je ugovoran sugovornik, tražili su naša mišljenja i argumente i u većini smo se stvari složili. Mi smo i danas, u razgovorima s Mostom, dotakli se pitanja manjina. Koalicija Hrvatska raste, kažu iz SDP-a, imali su početkom tjedna 70 potpisa, sad je to već 66, ja mislim da ih je i manje”, kazao je Oleg Butković.

Kolika je vaša uloga u tome da Lekaj ne potpiše za koaliciju Hrvatska raste, upitao je voditelj Butkovića.

“Odbacujem bilo kakvu povezanost s gospođom Lekaj, ona ima svoju glavu i njom razmišlja. Mi u HDZ-u smatramo da ako su manjine razgovarale s koalicijom Hrvatska raste, da su tako trebali i s HDZ-om. Nisam razgovarao s gospođom Lekaj”, kazao je Butković.

U razgovor se uključio Tomislav Klauški komentirajući ulogu Mosta.

“Oni kojima se Most prikloni, oni će imati većinu. Logično mi je ovo što se događa s manjinama, zato je bolje možda da Milanović ne zna broj, onako pokeraški. Predsjednica je rekla da želi da se što prije to pokrene”, primjetio je Klauški.

“Sve ovisi o Mostu. Ono što meni privlači pažnju je odnos manjinaca, većina njih je krenula pogrešnim putem. Oni su trebali sačekati da vide tko će sastaviti većinu, da vide hoće li ti ispuniti očekivanja manjinaca i to nije ograničavanje mandata nego demokratski obrazac. Oni su tu da predstavljaju interese skupine koja ih je izabrala”, dodao je Hrstić.

Kakav je vaš osjećaj nakon pregovora, upitan je Podolnjak.

“Oni razgovori u kojima sam ja sudjelovao bili su jako otvoreni. Na prvi pogled, postoji vrlo pozitivno raspoloženje i zbog toga očekujemo vrlo pozitivna očitovanja. Mi vjerujemo da su se oni iskreno očitovali o našim prijedlozima i reformama. Mi smo zapravo jedini donijeli pismene stavove, i što god pričali o našim inicijativama, nama je žao što nismo o zdravstvu, braniteljima stigli pregovarati, bilo je jako malo vremena. Javnost od nas očekuje brze odluke. Druga strana nije imala pisane prijedloge, ukoliko bi oni imali specifične zahtjeve vjerojatno bi imali pismeno to”, rekao je Podolnjak.

Klauški i Hrstić su se složili kako ovo što Most i dvije koalicije čine nisu pregovori.

“Pregovori nisu to što su oni činili, oni su došli čuti što Most predlaže. Ovako ispada da je to pristupanje Hrvatske udruzi Most. Milanović je cijelu svoju kampanju temeljio na nerezovima, a sad sjedi skrštenih ruku. Ovo nisu pregovori”, objasnio je Tomislav Klauški.

“Ovo je bilo ‘take it or leave it’. Ja bih volio da gospodin Podolnjak kaže što bi učinili da jedna od koalicija pristane na sve njihove uvjete”, dodao je Hrstić i obratio se Robertu Podolnjaku.

“Takvo što se neće dogoditi i teško je odgovoriti na hipotetsko pitanje. Mi smo ih natjerali na promišljanje.Vi ćete vidjeti kako će se te stranke pismeno očitovati. pođimo od pozicije da se svi slože sa svime, što ih onda sprječava da to učine zajedno”, odgovorio je zastupnik Mosta.

Podolnjak je napomenuo kako su samo oni pismeno iznijeli svoje prijedloge, na što se oglasio Oleg Butković u ime Domoljubne koalicije.

“Moram ispraviti kolegu. Bili smo Podolnjak i ja na pregovorima zajedno i tražili su najprije od nas da kažemo što želimo od lokalne samouprave i mi smo to donijeli pismeno. Izrekli smo naše stavove, kad govorimo o smanjenju broja ministarstava, smanjenju broja agencija, mi smo i u predizbornoj kampanji govorili da treba rezati nepotrebno. Kad smo sučelili argumente i kad smo čuli da nije županija problem, nego njene ovlasti, onda smo došli do zajedničkog zaključka da treba otvoriti širu raspravu i uključiti stručnjake, to nije kamen spoticanja, ali to se ne može odlučiti u dva sata sastanka. Ne mogu sebe zamisliti kao ministra na način da gledam s kim ću biti kolega, razmišljam isključivo o temama i gdje možemo sklopiti konsenzus”, kazao je Butković.

Što vas sprječava da stvorite veliku koaliciju, ako se svi složite oko reformi?

“Mislim da to nije ono što Hrvatskoj treba, oni su četiri godine imali priliku, a u nepunih mjesec dana su promijenili cijelu svoju politiku. U ovom trenutku to nije moguće”, jasan je bio Oleg Butković.

“Ako se toliko slažemo u tim reformama, možda možemo svi zajedno to napraviti”, obratio mu se Podolnjak.

Tomislav Klauški je na spomen velike koalicije postavio zanimljivo pitanje.

“Mene zanima koliko bi glasova dobio Most da je u predizbornoj kampanji predložio veliku koaliciju. Slabost velike koalicije je da HDZ i SDP gube svoje protivnike, a oni se time hrane. Nema šanse da Milanović i Karamarko sjede zajedno”, rekao je Klauški.

“Velika koalicija nema nikakvog izgleda, to se radi u kriznim situacijama, iako nismo daleko od toga. Most je to stavio na stol i sad su ovi prisiljeni reći da su spremni na to. Kad je ovako presudan trenutak u hrvatskoj povijesti, vrijeme je da se ključni igrači dogovore. Most je to omogućio”, složio se Hrstić.

Na upit voditelja što ako se koalicije nakon određivanja mandatara ne budu držale dogovora, Butković je kazao kako ne vjeruje da bi itko tako postupio.

“Ozbiljni smo ljudi, ozbiljna stranka i stojimo iza onog što napišemo. Ne bih dvojio da ni HDZ ni SDP ne bi stajali iza toga, odredit će se rokovi, ne vidim problema u tome”, rekao je Butković.

Iduće pitanje bilo je kako će Most proći ako dođe do novih izbora.

“Ako dođe do novih izbora, Most tu jako riskira”, izjasnio se Klauški.

“Onaj koji bude okrivljen za nove izbore, taj sigurno neće dobro proći. A tako bi prošao Most. i HRT je dio mašinerije koja je bila tijekom ovih izbora na jednoj strani. Most ne treba inzistirati na velikoj koaliciji nego da jedna ili druga strana kasnije provede ono što su rekli da će provesti”, kazao je kolumnist Večernjeg lista Hrstić.

Bojite li se novih izbora?

“Možda pomalo idealistički, htjeli smo u prvi plan staviti presudnost reformi. Nestale su fašističke i antifašističke teme. Mi smo to postigli i kao pojedinci se ne bojimo novih izbora. Moje kolege sve imaju svoje profesije, svoj posao i ništa ne gube gubitkom zastupničkih mjesta. To ne ovisi samo o nama, to ovisi o velikim strankama. Mi smo im postavili pitanje zašto ne žele sjesti skupa, to nije rješenje”, odgovorio je Podolnjak.

“Nismo u situaciji da idemo u nove izbore, ali u slučaju ponovljenih – mi smo za njih spremni. Ponavljam, najbitnije je da se pokazala spremnost za reforme. Mi u slučaju novih izbora nećemo mijenjati svoj program, imamo razvojne programe i u tom dijelu neće biti izmjena”, kazao je Butković.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...