Početna - IZDVOJENO - Reiner održao Milanoviću lekciju iz političke kulture
reiner rtl
foto: screenshot RTL

Reiner održao Milanoviću lekciju iz političke kulture

Novi predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner u intervjuu za RTL prokomentirao je konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora.

Na pitanje je li ga pogodilo to što nije jednoglasno izabran, rekao je da ga nije pogodilo, ali da bi mu bilo draže da se zadržala dobra praksa koja je vladala u Hrvatskom saboru.

“Mi smo kao oporba glasali i za gospodina Šprema i za gospodina Leku jer smo mislili da je to korektno. Ništa se strašno ipak nije dogodilo”, kazao je Reiner.

Komentirao je i Milanovićevu izjavu da je ovaj Sabor najniža točka demokracije i da je riječ o proustaškoj koaliciji.

“Sve što je netko rekao, najviše govori o njemu samom, a ne o onima kojima govori”.

Milanović je izjavio i da borba tek počinje.

“Ja bih volio da on prvo prihvati da je izgubio izbore, što ne može intimno prihvatiti. Drugo, da bude konstruktivna oporba, da bude pristojan u svom oporbenom djelovanju, što se nije moglo uvijek reći dok je bio na vlasti i da na taj način uspijemo u onom što građani žele, da vratimo dostojanstvo Hrvatskom saboru, da to ne bude samo mjesto prepirki, nadglasavanja i poskočica, nego uistinu promišljanja kako osigurati bolji život hrvatskih građana”, rekao je Reiner.

Dodao je da se nada kako će Sabor biti važniji nego što je bio jučer, jer se se zadnje četiri godine Sabor sveo na ispostavu Vlade.

“Saborska većina pripadala je Vladi, dizale su se ruke za sve ono što je Vlada predložila, bez obzira bilo to dobro ili loše, bez obzira na greške na koje smo upozoravali, pa i tehničke greške, koje su bile odbijene, da bi se 2-3 mjeseca kasnije pojavio isti taj zakon s istim promjenama predloženim od Vlade. To nije dobro ni za demokraciju, ni za Vladu, ni za parlament”.

Morat ćete paziti na svaki glas?

“Mislim da nije stvar u tome, nego da svi shvatimo da se Hrvatska nalazi u jednoj vrlo ozbiljnoj situaciji, gospodarskoj situaciji, gospodarskoj krizi, ali i društvenoj, svekolikoj i vrijednosnoj krizi i da svi moramo uložiti napore da izađemo iz te krize. Ne moramo svi isto misliti i ne možemo. Ali ako postoji dobra volja i želja da zajedničkim naporom izađemo iz krize i hrvatskim građanima vratimo optimizam, nadu koja je dugo bila izgubljena, osmijeh i ponos, onda smo uspjeli u tome”, kazao je novi predsjednik Sabora.

Komentirao je i ideju za promjenom naziva Hrvatskog sabora u Hrvatski državni sabor.

“To je bio moj osobni prijedlog, ali zanimljivo da su mnogi iz mog govora koji je bio usmjeren zajedništvu, neki su izvukli jednu jedinu rečenicu, ne znam zašto je tako interesantna i tako važna, ali zanimljivo da su to izvukli najviše oni koji se nisu obazirali kada je Hrvatsku napustilo više od 100 tisuća ljudi trbuhom za kruhom, kada je hrvatski rejting otišao u smeće, kada smo dostigli rekordan broj nezaposlenih. Slažem se s Mostom da je to najmanje važna stvar od svega što sam rekao, ali vrlo zanimljivo da je to nekima jedina važna stvar, a druge stvari očito nisu važne. Slažem se apsolutno s gospodinom Petrovom”, zaključio je Željko Reiner.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...