Početna - IZDVOJENO - Milanović i dalje provodi strategiju ‘mi ili oni’
milanović
Foto: Facebook

Milanović i dalje provodi strategiju ‘mi ili oni’

O trenutnom stanju u SDP-u te mogućnosti da Zoran Milanović napusti čelo stranke portal direktno.hr razgovarao je s političkim analitičarom Zdravkom Tomcem.

“Mislim da se SDP ne raspada, još uvijek Milanović i njegova ekipa, koju je on postavio, dosta čvrsto drže svoje pozicije u SDP-u. Isto tako mislim da je za budućnost SDP-a i hrvatske demokracije važno da Milanović i njegova ekipa odu s vrha SDP-a i da na čelo dođu istinski socijaldemokrati koji su potisnuti, ali kojih ima dosta”.

Tomac je uvjeren kako će Milanović i dalje provoditi strategiju ‘mi ili oni’.

“Uvjeren sam da Milanović i njegova ekipa neće olako odstupiti i da će strategija Milanovića i njegove ekipe u borbi za vlast u SDP-u biti vrlo slična strategiji koju je Milanović kao predsjednik Vlade provodio u Hrvatskoj s parolom ‘mi ili oni'”.

Osvrnuo se i na nedavnu izjavu gradonačelnika Splita Ive Baldasara koji je kazao da se potrebno što prije pripremiti na izbore u SDP-u.

“Pogledajte, gradonačelnik Splita je rekao jednu normalnu rečenicu za demokratske zemlje i stranke – da vodstvo koje nije ispunilo obećanja treba dati mandat na raspolaganje ili ostavku. Nakon toga je Milanovićeva ekipa, na pravi komunistički način, udarila po Baldasaru. Komunisti su svoje političke neistomišljenike vrlo često pogrdno nazivali imenima životinjama, tako je Obersnel odmah svog kolegu nazvao štakorom. Čak je rekao da je možda pogriješio što ga nije još više izvrijeđao. Milanka Opačić odmah ga je poslala u HDZ, nazvala ga izdajnikom. Slično i Maras. Odmah se svaki pokušaj demokratske rasprave onemogućio ovakvim grubim reakcijama”.

No, pravi socijaldemokrati postoje, samo ih je Milanović sa svojom ekipom potisnuo, smatra Tomac.

“Mislim da je i Davorko Vidović, koji je bio jedan od važnih ljudi u povijesti SDP-a, potpredsjednik SDP-a i bliski suradnik Ivice Račana, vrlo racionalno i demokratski izrazio svoj stav da je potrebno na demokratski način utvrditi razlog za neuspjeh. Dobro ih poznajem i mislim da je Vidović istinski socijaldemokrat, koji je bio i dragovoljac u Domovinskom ratu”.

Kao istinske socijaldemokrate naveo je i Josipa Leku te Tonina Piculu.

“Dobro poznajem Josipa Leku koji se postupno uspinjao u SDP-u od običnog člana do predsjednika Sabora. Nije slučajno što je Leko najpopularniji SDP-ovac jer je demokrat, tolerantan, i spreman na dijalog. On je, glasujući za Reinera i svojim oproštajnim, demokratskim govorom, suprostavio Milanoviću i njegovoj ekipi, koji ne priznaju izborni poraz i koji su pobjednike proglasili ustašama, špijunima, prevarantima. Vrlo dobro poznam Tonina Piculu, koji se razvio u izuzetnog, kvalitetnog europskog političara. I Picula je bio dragovoljac u Domovinskom ratu i on je postepeno napredovao i bio je i konkurent Milanoviću za predsjednika SDP-a, upravo zato Milanović već dvije godine ne komunicira s njim. Milanović se faktično riješio Vidovića, Bandića, Antunovića, Zovaka, Picule, svih hrvatskih socijaldemokrata i svojih konkutrenata. Okružio se sa svojim trabantima koje je doveo u Vladu, iako za to nisu bili sposobni, i u vrh SDP-a isto”.

Zdravko Tomac naveo je i podulji popis onih koje je Milanović istjerao iz stranke kako bi ‘počistio’ moguće konkurente.

“Spriječio je karijeru mladog, sposobnog SDP-ovca Bernardića. Istjerao je iz stranke jednog od utemeljitelja SDP-a Slavka Linića, izbacio je iz stranke mnoge druge ljude, svakog onog koji nije njegov ‘poltron’. Riješio se i Zlatka Komadine. Imate sad situaciju da je Milanović počistio moguće oponente i konkurente, najavljuje svoju ponovnu kandidaturu i nema nikakve sumnje da će sa svojom ekipom nastojati diskvalificirati sve svoje potencijalne konkurente. Mislim da će to biti teško jer kako silazi s vlasti, tako će sve više nestajati monopol u medijima i mediji se otvaraju, rekao bih, jednoj demokratskoj raspravi, u kojoj više neće štititi Milanovića i u kojoj će davati prilike i njegovim oponentima da jasno izlože svoju viziju i kritike stanja u SDP-u”.

Kao što se i Franjo Tuđman zalagao, Hrvatskoj je, uz desnicu, potrebna i snažna ljevica, ali ona istinska, hrvatska, naglasio je Tomac.

“Podržavam demokratske procese u SDP-u. U zadnjih godinu dana, više puta sam pisao da je za Hrvatsku izuzetno značajno da se SDP vrati, da bude hrvatska socijaldemokratska stranka, a ne projugoslavenska ili internacionalna. Hrvatskoj treba jaka hrvatska ljevica, ponovno naglašavam hrvatska. Ovi ljudi, koje sam spominjao, bili su zaslužni za procese u kojima je SDP od partije postajao hrvatska socijaldemokratska stranka. Na žalost, ti procesi su dolaskom Milanovića na čelo SDP-a zaustavljeni i SDP se, po mnogo čemu, vratio na ‘titoizam’ i obnovu onoga što smo mislili da se više neće javiti u Hrvatskoj, obnovu ‘titoizma’ u promijenjenom obliku kao svoga temelja. Više puta sam pisao kako je i Franjo Tuđman u vrijeme rata i obrane Hrvatske pomagao transformiranju SKH u socijaldemokrate jer je smatrao da Hrvatska ne može biti stabilna ako ima samo desnu nogu. Mislim da i danas, ne samo radi te lijeve noge koja je potrebna Hrvatskoj, nego i demokracije u cjelini, potrebno podržati demokratske procese u SDP-u, kako bi se na demokratski način izabralo novo vodstvo, koje neće više voditi politiku ‘mi ili oni’, koje će biti spremno u novim uvjetima oko nacionalnih interesa podržati konsenzus o bitnim pitanjima, bez čega Hrvatska neće moći izaći iz krize”, zaključio je Zdravko Tomac razgovor za direktno.hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...