Početna - IZDVOJENO - 5. izdanje FEN-a!
fen
fen

5. izdanje FEN-a!

Jubilarno, peto izdanje Festivala neovisnih kazališta Republike Hrvatske – FEN 2016. održat će se od 29. ožujka do 3. travnja, a program i poneko iznenađenje koje ove godine donosi centralna manifestacija nacionalne nezavisne kazališne scene na konferenciji za medije su predstavile selektorica FEN-a i ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš i ravnateljica kazališta Mala scena iz Zagreba koje je sudjelovalo u svim dosadašnjim izdanjima festivala, dr. sc. Vitomira Lončar.

Dvije akademske glumice, koje veže poznanstvo još iz srednjoškolskih dana, ali i iz fakultetske klase koja je dala najviše ravnatelja kazališnih ustanova, dio su FEN-a još od prve ideje o događanju koja će povezati domaća nezavisna kazališta i pružiti im mogućnost prezentacije svoga rada i druženja s kolegama. Kako je otkrila Lončar, ta se ideja rodila na Burzi kazališta u Zagrebu prije šest godina, uz kavu iz automata i uz razmišljanje o tome kako u Opatiji okupiti najbolje domaće nezavisne teatre i predstave.

“Opatija je zahvaljujući Rajni još od devedesetih godina dobro pozicionirana na kazališnoj karti Hrvatske. Tada je ovdje djelovao SKAM, a u Opatiji je gostovao ASSITEJ, kao susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade, ali ideja je bila sada napraviti korak više i organizirati neovisnu scenu. Prije prvog FEN-a postojalo je u Hrvatskoj 81 kazalište, od čega 30 javnih te 51 nezavisno. Danas imamo 170 kazališta, od čega 31 javno, a sva su ostala nezavisna. Znači, u tih pet godina otvorena je svega jedna nova javna kazališna kuća, ali je i procvjetala nezavisna scena. I to usprkos teškim vremenima, u financijski teškoj situaciji, imamo iznimnu kreativnost teatra koje često nema svoje matično kazalište, nego je za mnoge kazališne družine jedini „sigurni dom“ upravo FEN”, kazala je Lončar.

Rajna Miloš objasnila je da je FEN dao poticaj za organiziranje i „legaliziranje“ neovisne scene, pa su sva kazališta koja gostuju na ovom festivalu danas upisana u Očevidnik pri Ministarstvu kulture, a istaknula je da je ova manifestacija veliki dobitak za nezavisnu scenu, ali i za Opatiju i lokalnu zajednicu. Na 5. FEN-u održat će se ukupno 25 kazališnih programa – predstava za djecu, predstava za odrasle, radionica i drugih događanja.

“Nikad kao selektorica nisam zadavala neku određenu temu za predstave koje su se prijavljivale na FEN, ali bi se ona nekako uvijek sama od sebe nametnula iz prijavljenih radova. Ove godine ta tema je vrlo prikladna vremenu u kojem živimo – gubitak, i to gubitak bilo koje vrste. Možemo izgubiti prijatelja, ljubav, stav, mišljenje, kosu ili vid… Ali nakon svakog gubitka ista je reakcija, žalost, koja je prikazana na niz različitih načina. Iz tog gubitka mi smo na FEN-u dobili pravi dobitak – puno kvalitetnih predstava”,kazala je Miloš.

Ovogodišnje izdanje Festivala neovisnih kazališta otvorit će upravo Mala scena, a kao glumica nastupit će i Vitomira Lončar, u godini u kojoj obilježava 40. obljetnicu od početka karijere – predstava je „Leticija i ljublist“ Petera Schaffera.

“Ovo će biti peti FEN na kojem sudjelujem s Malom scenom, a ujedno i prvi FEN na kojem neću moći ostati tijekom čitavog trajanja festivala. Jer FEN je svakako najbolje produciran festival u Hrvatskoj, a njegova je najveća vrlina da omogućuje umjetnicima da ostanu tijekom čitave manifestacije, da se za to vrijeme međusobno druže, gledaju jedni drugima predstave, razmijenjuju mišljenja, dogovaraju nove suradnje… Ali to je ujedno i velika promocija Opatije, koja je kroz ovaj spoj kulture i turizma dobila novu razinu vidljivosti“ zaključila je Lončar.

Uz predstavu „Leticija i ljublist“ Kazališta Mala scena, održat će se još devet predstava za odrasle. To su „Posljednja Freudova seansa“ kazališta Planet Art koje također peti put gostuje na FEN-u, „Miris lovine“ Kazališta Moruzgva, „U agoniji“ Putujućeg kazališta PUK, „Loptice“ B Glad produkcije, „Bitka na Neretvi“ MUO Bacači sjenki koji su također redovni sudionici FEN-a, „Freeda“ koju dovodi Soba2, „SHAKEspeare na EXit“ uz Teatar Exit čime se i FEN pridružuje obilježavanju 400. godišnjice od smrti engleskog barda, „Soundtrack Cabaret“ Triko cirkus teatra te „Nemreš pobjeć od nedjelje“ koprivničkog Ludens teatra, čije bi izvođenje mogla iz publike FEN-a pogledati i autorica teksta i jedna od najpoznatijih hrvatskih dramaturginja Tena Štivičić.

Najavljeno je i 11 predstava za djecu: „Ne, ti ne! Ili od drukčijatosti“ Kazališta Mala scena, „To je to?“ Teatra Tirena, „Vrtuljak“ Teatra OZ, „Alisa u zemlji čudesa“ Teatra Naranča, „Crvenkapica – tko se boji vuka još“ Kazališta Tvornica lutaka, „I drvo je bilo sretno“ Teatra Exit, „Neispričana bajka“ UO Ruždjak i Perković, „Mali princ“ Teatra 054, „3 Praščice“ Lutkarskog studija Kvak, „Lisica i roda“ Studija Kubus te „Pola pola“ Teatra Poco Loco.

Uz predstave, održat će se i dvije radionice u organizaciji Kazališta Tvornice lutaka – Petra Radin u društvu Marija Kovača vodit će glumačku radionicu Sloboda, a u društvu Mije Negovetić BonTon radionicu Restoran.

Prošle godine uvedene nove kategorije na FEN-u: „Ovo morate vidjeti“ te „Odabrao FEN“ ove godine imaju nova i zanimljiva izdanja. U sklopu prve gostuje Moving Music Theatre iz Bitole uz predstavu „Dnevnik jednog luđaka“ prema Gogoljevoj noveli, dok je FEN odabrao gostovanje urednika i autora Mladena Kušeca, ličnosti koja je obilježila mnoga djetinjstva, ali i „odraslosti“, i koji je u svojim emisijama redovito dokazivao da da djeca često razmišljaju ozbiljnije od odraslih. Na FEN-u će bilježiti sve: i male koje vole slušati veliki, i velike koje vole slušati i mali.

“Danas kreće i jedna zanimljiva akcija, za čiju ćemo realizaciju trebati pomoć Opatijaca i svih onih koji žele postati dijelom FEN-a. Naime, prikupljamo stara sušila za kosu, odnosno fenove, ispravne, neispravne, svih boja i oblika, kojima ćemo urediti izloge, javne prostore i sve ostalo vezano uz FEN. Najbolji donirani fen svom će vlasniku donijeti i komplet festivalskih ulaznica, a sušila primamo do 25. ožujka”, kazala je Rajna Miloš, najavivši da će i u popratnim događanjima uz predstave biti puno novosti, među kojima će biti i desetminutni talk-show program nakon predstava koje će voditi Robert Ferlin.

Umjetnički oblikovane FEN-ove, koji se kao nagrade za sudjelovanje na festivalu daju svim kazalištima i kazališnim družinama koje su održale svoje programe, ove godine izradit će Zdravko Milić. Umjetnik iz Labina poznat je po svom radu u tehnici mozaika, a diplomirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji, dok je mozaik stručno usavršavao na Ecole Nationale Suerieure des Beux-Arts u Parizu.

Popis predstava i radionica koje će sudjelovati na 5. FEN-u možete pronaći na www.festivalopatija.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...