Početna - IZDVOJENO - 6. Nacionalna konferencija savjeta mladih

6. Nacionalna konferencija savjeta mladih

U organizaciji Udruge gradova u RH i Grada Šibenika, od 30. rujna do 2. listopada 2022. godine, u Šibeniku je održana 6. Nacionalna konferencija savjeta mladih.
Ova konferencija središnji je godišnji susret namijenjen savjetima mladih u Hrvatskoj. Za cilj ima jačanje uloge savjeta mladih u procesima donošenja odluka i kreiranju lokalnih politika te izgradnju kapaciteta samih članova savjeta mladih. Na 6. nacionalnoj konferenciji sudjelovalo je 30-ak predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave sa svojim članovima i članicama savjeta mladih.

Ispred Grada Opatije na Nacionalnoj su konferenciji sudjelovale Ena Knežević Tončinić i Karla Vurić, članice Savjeta mladih Grada Opatije, Andrea Arbanasić i Ines Jerkić – više stručne suradnice u Odsjeku za društvene djelatnosti pri UO za financije i društvene djelatnosti i Kristian Tončić – gradski vijećnik i inicijator Tripartitnog sporazuma Savjeta mladih Opatija – Križevci – Rijeka koji je bio i prezenter primjera dobre prakse koji zajedno dijele navedeni gradovi.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić na svečanom otvorenju konferencije je naglasila kako su savjeti mladih dio razvojnog koncepta sudjelovanja mladih u procesima donošenja odluka koji naglašava partnerski odnos između mladih i donositelja odluka. “Djelovanje savjeta mladih treba naći podršku u vlastitoj zajednici od strane mladih i organizacija mladih, te od strane jedinica lokalne i područne samouprave kroz kvalitetnu političku, administrativnu i financijsku potporu. Manje važna nije ni podrška s nacionalne razine, stoga Središnji državni ured za demografiju i mlade također planira donijeti Izmjene i dopune Zakona o savjetima mladih”, poručila je državna tajnica Josić.

U subotu 1. listopada, održan je radni dio konferencije na kojem je predstavljen primjer dobre prakse – rad s mladima u Norveškoj. Održano je i predavanje izv. prof. dr. sc. Darija Čerepinka  „Inovativni oblici komunikacije mladih i donositelja odluka“ te su predstavnici savjeta mladih radili u fokus grupama kako bi podijelili iskustva iz prve ruke kroz primjere vlastitih sredina iz kojih dolaze.

Izvor: Grad Opatija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...