Početna - IZDVOJENO - 650 ptica prstenovano na Učki
Ptica

650 ptica prstenovano na Učki

Oko 650 ptica uhvaćeno je u ornitološke mreže prstenovačkog kampa koji se već devetu godinu održava na južnom dijelu Učke u blizini lokve Rovozna.
Park prirode Učka u suradnji s ornitolozima Udruge BIOM svake godine u isto vrijeme organizira praćenje jesenske seobe ptica i paralelno s time i akciju prstenovanja u svrhu istraživanja migracije ptica preko područja Učke.

Do sada je prstenovano 650 ptica što je,odnosno zabilježeno je 35 različitih vrsta što je mnogo manje nego prethodnih godina, a razlog tome su vremenske prilike koje nas nisu poslužile,posebice vjetrovito vrijeme.
Ove je godine nekoliko puta viđena crna roda u preletu, ali ona nije prstenovana. Radi se o vrsti rode koja se gnijezdi na području Europe, a koja je strogo zaštićena zavičajna svojta i svrstana je u knjizi ugroženih vrsta u osjetljivu gnjezdeću populaciju.
Prstenovano je nekoliko zanimljivih vrsta poput: vijoglava – vrsta dijetlića, zatim legnjeve – noćne grabljivice. Međutim i dalje su najčešće prstenovane ptice na ovom području crvendaći i šumski žviždak.

Osim samog prstenovanja ptica koje je značajno zbog utvrđivanja migracije, cilj ovog projekta je da se djeci osnovnoškolskog uzrasta približe aktivnosti koje se provode na području parka prirode.

Tijekom devetogodišnjeg istraživanja ustanovljeno je kako su najčešće prstenovane ptice u Parku prirode Učka crvendaći, zviždci, kosovi, grmuše, kraljići i sjenice. Lani je u ornitološkom kampu na Učki ulovljena kreja, vrlo rijetko prstenovana ptica koja pripada porodici vrana, a 2011. godina bila je rekordna po broju prstenovanih ptica – više od tri tisuće. Među zanimljivim vrstama ranijih godina prstenovana je i mala muharica i velika ušara, a zasigurno najznačajniji pronalazak u devet godina prstenovanja na Učki je azijski zviždak.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...