Početna - GOSPODARSTVO - 7. hrvatska konferencija o vodama

7. hrvatska konferencija o vodama

Od 30. svibnja do 1. lipnja u Kongresnom centru 4 opatijska cvijeta

 7. hrvatska konferencija o vodama pod naslovom „Hrvatske vode u zaštiti okoliša i prirode“ od 30. svibnja do 1. lipnja održava se u Opatiji. Konferencija s 200 sudionikadonosi interdisciplinarno raspravljanje o stanju voda i upravljanju vodama u Hrvatskoj. Upravljanje vodama prema zahtjevima europske pravne stečevine donijelo je nove vrijednosti hrvatskom vodnom gospodarstvu s naglaskom na podizanje i očuvanje dobrog stanja voda, uz poštivanje najviših standarda zaštite okoliša i prirode, čulo se na otvaranju konferencije.

 Klimatske promjene su evidentne, a hidrološki ekstremi poplave i suše sve izraženiji, stoga je prilagodba struke nužna. Ova konferencija treba pružiti odgovore kako se nositi s tim ekstremima. Izgradnjom sustava za privremenu akumulaciju vode može se pomoći u sušnim razdobljima te određenu količinu vode preusmjeriti u navodnjavanje, naglasio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đureković. On je istaknuo i da privatizacije vodnih resursa u RH neće biti te da će se novim zakonskim okvirom jedinicama lokalne samouprave dati još veće ovlasti u vezi upravljanja vodnokomunalnim sustavima. 

Uz korištenje sredstava iz Eu fondova razvoj vodne infrastrukture danas je intenzivniji u odnosu na ranija razdoblja, no još ima prostora za bolju apsorbciju raspoloživih financijskih resursa što je veliki izazov za sve sudionike u upravljanju vodama: državne institucije, komunalna društva, projektante, izvođače radova, sve korisnike voda i vlasnike poljoprivrednih zemljišta. Osim tradicionalne suradnje sa susjednim državama po pitanju vodnog gospodarstva, za Hrvatsku je iznimno važna i suradnja na razini Europske komisije, na razini velikih međunarodnoih slivova Dunava i Save te Sredozemnog mora, naglašeno je na konferenciji.

– Na opatijskom smo području već učinili mnogo po pitanju zaštite voda, odnosno izgradnje kvalitetnog sustava vodoopskrbe i odvodnje. dobar je dio investicija financiran i iz europskih fondova, naglasio je gradonačelnik Ivo Dujmić prilikom otvaranja konferencije, te nastavio kako je danas visokih gotovo 99% korisnika na području Grada Opatije spojeno na vodovod, dok je zbog konfiguracije terena spajanje na odvodnju nešto sporije, no uz poticaje za priključenje koje daje grad i tu se statistike značajno poboljšavaju.

U  ime Ministarstva zaštite okoliša i energetike skup je pozdravio državni tajnik Mario Šiljeg, a u ime Primorsko-goranske županije zamjenik župana Petar Mamula.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

U MOSKOVSKOM ZOOLOŠKOM VRTU UGINUO ALIGATOR KOJI JE PREŽIVIO BOMBARDIRANJE BERLINA TIJEKOM DRUGOG SVJETSKOG RATA

Aligator imena Saturn uginuo je u moskovskom zoološkom vrtu u dobi od 84 godine… Jedan od najstarijih aligatora na svijetu ...