Početna - IZDVOJENO - Anketa: HDZ vodi u 4. i 10. izbornoj jedinici
nova tv
foto: Nova tv

Anketa: HDZ vodi u 4. i 10. izbornoj jedinici

Nova TV je u sklopu praćenja parlamentarnih izbora 2015., pripremila veliko terensko predizborno istraživanje na 10 izbornih jedinica. Na izborima 8. studenoga SDP bi mogao izgubiti 10. izbornu jedinicu, gdje je na prošlim izborima 2011. imao mandat više od HDZ-a, sugeriraju rezultati velikog terenskog istraživanja koje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 22. listopada do 2. studenoga. Situacija bi se u odnosu na posljednje parlamentarne izbore mogla u korist HDZ-a promijeniti i u 4. izbornoj jedinici, dok u 8. izbornoj jedinici SDP i dalje vodi, iako ovaj put potporu birača traži bez dosadašnjeg koalicijskog partnera IDS-a.

Istraživanje je, za Novu TV provela agencija Ipsos od 22.10.–2.11.2015. Istraživanje je provedeno metodom lice u lice na reprezentativnom uzorku građana za svaku izbornu jedinicu. Ispitanici su glasačke preferencije iskazivali putem metode tajnog izjašnjavanja. Uzorak u 4. izbornoj jedinici bio je 400 ukupno ispitanika s mogućnošću pogreške +/- 4,9 posto. Uzorak u 8. izbornoj jedinici je 457 ukupno ispitanika s mogućnošću pogreške +/- 4,6 posto dok je uzorak u 10. izbornoj jedinici 422 ukupno ispitanika s mogućnošću pogreške +/-4,8 posto. Istraživanje donosi promišljanje birača dva tjedna prije izbora.

Četvrta izborna jedinica obuhvaća dvije županije, Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku.
Dva tjedna prije izbora, u četvrtoj izbornoj jedinici Domoljubna koalicijaosvojila bi 35,26 % glasova, koalicija Hrvatska raste osvojila bi 30,43 % glasova, HDSSB 11,14 % glasova, a Most nezavisnih listi 5,49 % glasova. Govoreći u mandatima, te brojke znače sigurnih 6 mandata za Domoljubnu koaliciju, sigurnih 5 mandata za koaliciju Hrvatska raste, 2 mandata za HDSSB od kojih je jedan siguran te jedan mandat za Most nezavisnih listi koji, prema promišljanju birača dva tjedna prije izbora, tek trebaju osvojiti. Šansu da osvoje jedan mandat ima i Živi zid ako se uspiju izboriti s HDSSB-om i Mostom nezavisnih listi.

Osma izborna jedinica obuhvaća područje Istarske županije i zapadni dio Primorsko-goranske županije.
Po stanju izbornih preferencija prije zadnjeg tjedna kampanje, koalicijaHrvatska raste u osmoj izbornoj jedinici osvojila bi 7 mandata, s 42,97 % potpore birača. Koaliciji IDS-PGS-RI pripala bi tri mandata s 16,85 % glasova birača, a Domoljubna koalicija osvojila bi 3 mandata s 16,28 % glasova. Most nezavisnih listi osvojio bi jedan mandat s 6,44 % glasova.

Svih sedam mandata je u slučaju koalicije Hrvatska raste sigurno, dok su od tri mandata u slučaju Domoljubne koalicije i koalicije IDS-PGS-RI, sigurna po dva. Za tri manje izvjesna mandata bori se šest opcija. Ako oni ne pripadnu koaliciji IDS-PGS-RI i Domoljubnoj koaliciji te Mostu nezavisnih listi, za njih se mogu izboriti stranka Bandić Milan 365, Živi zid ili koalicija Hrvatska raste koja bi time dobila osam mandata.

Deseta izborna jedinica obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvansku županiju. Stanje izbornih preferencija prije zadnjeg tjedna kampanje pokazuje kako bi Domoljubna koalicija osvojila 38,66 % glasova, zatim koalicija Hrvatska raste 29,45 % glasova, a Most nezavisnih listi 15,43 % glasova. U mandatima, te brojke znače 7 mandata za Domoljubnu koaliciju, 5 mandata za koaliciju Hrvatska raste i 2 mandata za Most nezavisnih listi. Mandati su u slučaju koalicije Hrvatska raste i Mosta nezavisnih listi sigurni, dok u slučaju Domoljubne koalicije od navedenih 7 mandata, 6 možemo smatrati sigurnim, a jedan mandat, ukoliko ne ode Domoljubnoj koaliciji, može pripasti Mostu nezavisnih listi (što bi za njih značilo treći mandat) ili Živom zidu (što bi njima donijelo prvi mandat).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...