Početna - IZDVOJENO - Badnjak, što se dogodilo s njim?
web

Badnjak, što se dogodilo s njim?

Danas je Badnjak, za mnoge ljude diljem Hrvatske i svijeta to je dan kad se ukrašava božićno drvce, kad se obavljaju posljednje pripreme za Božić, kad se odlazi na polnoćku. Dan je to kad miris kolača prožima kućanstva, kad željno iščekujemo pahulje snijega, kad se okupljaju obitelji. Trebao bi to biti dan kad smo skupa, dan koji provodimo u miru i veselju. Zadnjih godina i ovaj je dan izgubio pravi smisao, pravu tradiciju. Postao je to  dan kad se skupljamo u trgovačkim centrima, a zašto i ne kad trgovine rade? I to cijeli dan. A svuda odjekuju zvukovi petardi i ostale pirotehnike. Izgubila se tradicija, izgubio se putem osjećaj sreće i zadovoljstva sitnicama. Pod drvce se stavljaju preskupi i iskomercijalizirani pokloni koji svake godine postaju sve veći  i veći. Negdje smo iza sebe ostavili suosjećajnost, osjećaj pravde, moral i poštovanje. Pa kome to još treba? Trebaju nam trgovine koje rade 0-24, trebaju nam skupi običaji, ali ne trebaju nam plaće koje se i ovako ne dobivaju u previše poduzeća? Ma tko još treba plaću?

Uz vlastite probleme, uz komercijalizam i potrošačku groznicu, uz lošu politiku i još gora vodstva, u mjestu gdje  novac i poznanstvo može kupiti sve zaboravili smo na ono dobro u svima nama, na iskrenost, na osmjehe, na zagrljaje podrške, na zajedništvo i empatiju. Sve smo negdje putem ostavili.

Možda ove godine umjesto poklona na kredit svi dobijemo punu kutiju dobrih emocija, možda nam se vrati osjećaj zajedništva, možda skupa dignemo glas…A možda druge godine…

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...