Početna - IZDVOJENO - “Bakanalije-baka nije odavde”, kulinarsko-zabavni program
press-bakanalije2
foto: Grad Rijeka

“Bakanalije-baka nije odavde”, kulinarsko-zabavni program

Četiri studentice diplomskog studija Kulturologije, koje djeluju pri udruzi „Inicijativa kulturalnih studija“ osmislile su program projekta „Bakanalije- baka nije odavde“, koji će se održati 1. listopada na prostoru ispred hotela Continental. Riječ je o programu koji uz kuhanje tradicionalnih manjinskih jela, uključuje radionice za djecu i odrasle, predavanje na temu hrane i kulture, predstavljanje udruga koje se bave radom s izbjeglicama, kviz „Hrana i različitost“ i glazbeni program.

 Projekt Bakanalije, najavljen na zanimljivoj lokaciji – riječkoj tržnici, ideja četiriju studentica Kulturalnih studija – Ane Javor, Franke Blažić, Katarine Petrović i Andre Šikljan, osmišljen je s ciljem približavanja manjinske kulture široj javnosti, posebno mladima, a podržali su ga Grad Rijeka, Odsjek za kulturalne studije, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i Studentski kulturni centar. Projekt će se realizirati u suradnji s Europskom prijestolnicom kulture Rijeka 2020.

Okosnicu ovog događaja čini kuhanje tradicionalnih jela pripadnika manjinskih udruga koje djeluju u Rijeci, a program uključuje i radionice za djecu i odrasle, interaktivno predavanje na temu hrane i kulture, predstavljanje udruga koje se bave radom s izbjeglicama, kviz „Hrana i različitost“ i glazbeni program. Događaj će se zaokružiti zabavom u klubu Tunel pod nazivom „Baka nije ovdje!“.

U manifestaciji će sudjelovati Zajednica Talijana Rijeka, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“, Zajednica Roma „Romsko jedinstvo“, Slovenski dom „KPD Bazovica“, Češka Beseda Rijeka, Matica slovačka Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“, Bošnjačka nacionalna zajednica, Zajednica Albanaca, Demokratska zajednica Mađara te Ruski dom, kao i volonterska udruga „Are you Syrious?“ i magistrica kulturologije Ana Smokrović te još mnogi drugi.

Na Kontu će se „Bakanalijama“ pridružiti i slovenska umjetnica Ana Pečar sa svojom video projekcijom “Oštrije nego ikad”, u trajanju od 20 do 24 sata, a od 21 sat nastupit će Pehlin Kings. Ovo je dio programa MMSU Spajalica # 4 – serija umjetničkih intervencija u javnom prostoru.

PROGRAM
DJEČJI PAVILJON
10 -13 / 15 – 18 – crtanje, izrada nakita od pašte, kratki tečajevi matičnih jezika nacionalnih zajednica, radionice uvažavanja različitosti
13 – 15 – radionica u izvedbi Vijeća mladih Benčić, koja će se provesti u interakciji s manjinskim zajednicama

BAKINA KUHINJA
13 -18 – Uključuje sljedeće manjinske zajednice: Zajednica Talijana Rijeka, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“, Zajednica Roma „Romsko jedinstvo“, Slovenski dom „KPD Bezovica“, Češka Beseda Rijeka, Matica slovačka Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“, Bošnjačka nacionalna zajednica, Zajednica Albanaca, Demokratska zajednica Mađara te Ruski dom. Dio manjinskih zajednica, osim kuhinjom predstavit će se i plesno-glazbenim točkama.  Bakina kuhinja osmišljena je s ciljem upoznavanja posjetitelja s tradicionalnom manjinskom kuhinjom kroz degustaciju jela koja će se pripremati tijekom cijelog popodneva. Također, kao simbol zajedništva te spajanja različitih kultura osmišljen je zajednički stol za kojim će svi posjetitelji moći sjediti, jesti i dijeliti iskustva.

CHILL ZONA
10 – 18 – Uz dobru glazbenu podlogu našeg DJ-a u chill out zoni tijekom cijelog dana volonterska udruga „Are You Syrious?“ koja se bavi radom s izbjeglicama predstavljat će svoj rad i senzibilizirati javnost uz razgovor i kavu. Također, u opuštenoj atmosferi može se nešto i naučiti; u 14:00 sati magistrica kulturologije Ana Smokrović održat će interaktivno edukativno predavanje i radionicu na temu hrane i kulture. Chill zona bit će otvorena kvizom znanja na temu hrane i različitosti, organiziranim od strane pobjednika Sveučilišnog pub kviza, Ivana Ribarića Fisha.

AFTER PARTY
22 – 03 – Cijeli događaj zaokružit će se after partijem u Tunelu pod nazivom „Baka nije ovdje!“.

„Bakanalije – baka nije odavde“ oživjet će poznato riječko okupljalište mladih ispred hotela Continental, podsjetiti sve prisutne na važnost uvažavanja različitosti, kao i potvrditi ono što kažu – ljubav ide kroz želudac.

Ova cjelodnevna manifestacija započinje u 10 sati, a trajat će sve do 18 sati. U slučaju loših vremenskih uvjeta, program se seli u prostor Ri Hub (ex Bernardi) na adresi Ivana Grohovca 1.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...