Početna - ZABAVA - Billa razmatra o odlasku iz Hrvatske?
BILLA_vaga
foto: Billa

Billa razmatra o odlasku iz Hrvatske?

Kako piše tjednik Lider, a prenosi N1, na čelo Bille bi početkom travnja, prema odluci njemačke centrale, ponovno na čelnu poziciju trebao zasjesti jedan Hrvat, Davor Katalinić.

Pitanje je samo hoće li njegova zadaća biti provedba izlazne strategije – navodno je kompanija već neko vrijeme u potrazi za kupcem koji bi dao povoljnu cijenu – ili će se raditi radikalan zaokret u dosadašnjem poslovanju, obzirom da su Billu tijekom proteklih desetak godina značajno pretekli ne samo inzemni konkurenti poput Spara, Lidla i Kauflanda, koji sustavno bilježe rast prihoda, već i domaći igrači poput Plodina i Tommyja, koji nemaju iza sebe tako financijski moćne vlasnike kakve u Rewe grupi ima ovaj njemački trgovac.

Billa tako nije uspjela iskoristiti i zadržati prednost ranijeg pojavljivanja na ovdašnjem tržištu: rast prihoda je ostvarivala do 2006., kad je zabilježila više od 1,7 milijardi kuna. No, ostala je zapamćena i kao prvi trgovac u RH koji je radi loših efekata zatvorio svoj supermarket najprije u Zadru 2007. te potom i Gospiću, no u Zadar su se ipak vratili lani.

Navodno su gubici narasli na više od 600 milijuna kuna, iako Seebiz izvještava da su svoja potraživanja u periodu 2010-2014. uspjeli srezati sa 170 na 28 milijuna kuna, dok su obveze prema dobavljačima paralelno smanjenje sa 309 na 170 milijuna kuna. Svejedno se i dalje razmatra opcija odlaska s hrvatskog tržišta.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradonačelnik uručio Povelju počasnoj građanki Anici Zubović

Gradonačelnik Fernando Kirigin i zamjenica Kristina Đukić danas su u Zagrebu posjetili Anicu Zubović, glazbenu umjetnicu koja od ove godine ...