Početna - IZDVOJENO - Bjeloglavi sup na poštanskoj marki
BJELOGLAVI SUP

Bjeloglavi sup na poštanskoj marki

Hrvatska pošta, u suradnji sa Svjetskom organizacijom za zaštitu prirode (WWF), izdat će četiri prigodne poštanske marke s motivom bjeloglavog supa, jednoj od prirodnih znamenitosti Kvarnera. Ta će serija poštanskih maraka u optjecaju biti od ponedjeljka 23. siječnja.

Autor toga prigodnog izdanja je Borut Benčina, akademski slikar grafičar iz Zagreba, a autor fotografije Hrvoje Grgić, fotograf iz Zagreba, izvijestili su iz Hrvatske pošte. Naklada serije Bjeloglavi sup iznosi dvjesta tisuća primjeraka po motivu.

To prigodno izdanje Hrvatske pošte sadrži četiri poštanske marke, a svakoj je nominalna vrijednost 4,60 kuna. Marke su izdane u zajedničkom arku od 16 maraka, a izdana je i prigodna omotnica prvoga dana (FDC).

Bjeloglavi sup (Gyps fulvus) spada u ptice grabljivice, iako se hrani strvinom i gotovo nikada ne napada živi plijen. Važna je karika ekosustava jer čisti prirodu i sprječava širenje zaraza. Jedna je od najfascinantnijih i najvećih ptica koje lete, raspona krila do 2,80 m i težine do 14 kg. U letu gotovo i ne maše krilima, već jedri na zračnim strujama, ponekad brzinom većom od 160 km/h, i to na jako velikim visinama.

Pred stotinjak godina bjeloglavi supovi naseljavali su većinu Hrvatske, a danas su preživjeli samo na Kvarneru, gdje se gnijezde na okomitim stijenama. Kad prvi otkrije strvinu, bjeloglavi sup počinje kružiti, što je znak ostalima da mu se pridruže.

Već u listopadu započinju svadbeni letovi, krilo tik uz krilo. Ženka u siječnju polaže jedno jaje u gnijezdo na litici. Mali se sup izvali nakon 52 do 54 dana, tijekom kojih se i mužjak i ženka smjenjuju u inkubaciji. Na prvi let mladi se sup ohrabri nakon gotovo četiri mjeseca, a zatim je još jedan do dva mjeseca ovisan o roditeljima, koje prati u potrazi za hranom.

Nakon osamostaljenja napušta matičnu koloniju. S navršenih pet godina života supovi koji prežive nedaće dalekih lutanja vraćaju se na Kvarner, pronalaze partnera i s njim trajno ostaju živjeti na kvarnerskim otocima. U prirodi bjeloglavi supovi žive do 30 godina, a u zatočeništvu su, u dobrim uvjetima, neki doživjeli 60 godina.

Bjeloglavi sup je ugrožena, strogo zaštićena vrsta. U nas je preostalo manje od stotinu parova. U Hrvatskoj zaštitu supova provodi Udruga Grifon u suradnji s Ornitološkom postajom Rijeka HAZU.

Prigodni žig prvoga dana bit će u uporabi 23. i 24. siječnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Sva izdanja poštanskih maraka mogu se kupiti i putem internetske trgovine Hrvatske pošte.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...