Početna - IZDVOJENO - Blagdan svetog Nikole i Dan hrvatskih pomoraca
foto: web

Blagdan svetog Nikole i Dan hrvatskih pomoraca

Današnji se blagdan u našem kraju obilježava nizom događanja. Zaštitnik djece, pomoraca i putnika mnogima je jutro uljepšao punom čizmicom darova, a svečanosti se nastavljaju cijeli dan.

Tko je Sveti Nikola?

Sveti Nikola svetac je zaštitnik djece i pomoraca. Ime je dobio po stricu, koji je također bio biskup. Iako je naš najdraži Nikola jako rano ostao bez roditelja, to ga nije spriječilo da širi ljubav i dobrotu svuda oko sebe. Svi su ga voljeli, a tradicija darivanja djece na 6. prosinca potječe iz mnogih lijepih priča o Sv. Nikoli.

Jedna od njih kaže da je Sv. Nikola živio blizu sela u kojem je bilo puno djece. No ta djeca nisu bila bogata. Nisu imala puno igračaka i odjeće. Nosila su samo jedan par čizmica. Svejedno, pazili su ih i laštili, a na imendan Sv. Nikole, stavljali su ih na prozore. Nikola bi te večeri prošao i u svaku čizmicu ostavio drvenu igračku koju je sam napravio.

Druga legenda kaže da je blizu Sv. Nikole živio siromašan čovjek koji je imao tri kćeri. Kako bi ih udao, morao im je pripremiti miraz (dar mladenkine obitelji pri udaji), no pošto je bio jako siromašan, nije imao što dati. Nesretni otac odlučio je prodati ljepotu i mladost svojih kćer. Svetom Nikoli to se nije svidjelo te je odlučio pomoći djevojkama.
Prišuljao se noću potajno do muškarčeve kuće i kroz prozor ubacio vrećicu punu zlatnika.
Otac triju djevojaka začudio se kad je ujutro našao toliki novac. Svota je bila dovoljna da časno uda jednu kćer, pa je to i učinio. Sveti Nikola je uskoro opet darovao obitelj, pa je siromašni otac udao i drugu kćer. Pri donošenju novca za treću kćer, otac je sačekao dobrotvora i svima razglasio kako mu je Sv. Nikola pomogao.

Zaštitnik pomoraca

Jedna od priča kaže da je brod kojim je Sv. Nikola putovao na hodočašće u Svetu zemlju Palestinu, zatekla oluja. Lađa je umalo potonula zbog snažnih i velikih valova. No Nikola je zaprijetio valovima i oluja je prestala. Zato Nikolu slavimo i kao zaštitnika pomoraca.

Mnogo je priča i legendi o Sv. Nikoli, teško je znati koje su istinite, no ono što je sigurno je da se isticao dobrotom. Zato ga slavimo i kao zaštitnika djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika…

A krampus?

Djecu koja su malo manje bila dobra, obično posjeti Krampus. Ostavi im šibu kao upozorenje da sljedeću godinu budu bolji.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...