Početna - IZDVOJENO - Bogati turisti iz Japana ignorirani, tko zna japanski?
web

Bogati turisti iz Japana ignorirani, tko zna japanski?

Gosti s dalekog Istoka, kao što su Japanci u Hrvatskoj ne prolaze dobro, a sve zbog jezika. I iako se stalno žalimo kako nam manjka dobrostojećih, bogatih turista uporno ignoriramo ovaj problem s gostima iz Japana. Tako japanski turist koji posjeti Hrvatsku u grupnoj turi općenito slabo vlada engleskim, a broj turističkih vodiča za japanski je zanemariv, gotovo da ih i nema, ali ni Japanci ne mogu to postati jer im država to ne dozvoljava.

Problem je prepoznao i japanski veleposlanik u Hrvatskoj Keiji Ide i ponudio rješenje. “Hrvatska ima puno potencijala da privuče turiste. Nekoliko je segmenata japanskih turista, a jedan od njih su grupne ture. Radi se o umirovljenicima koji imaju novca i vremena, no ne govore dobro engleski i treba im vodič. U Hrvatskoj nema puno hrvatskih vodiča koji govore japanski, poznajem ih nekoliko, ali ih je nedovoljno. Ima zainteresiranih Japanaca koji žive u Zagrebu, ovdje imaju obitelji, i spremni su polagati ispit za turističkog vodiča. No, pravila im to ne dozvoljavaju”, kaže veleposlanik Ide za Poslovni dnevnik. Stoga je “predložio da bi bilo dobro da se ta vrata prema japanskim građanima otvore”

Dodaje da mu je jasno da država želi zaštititi domaće turističke vodiče, no smatra da ih takav potez ne bi ugrozio jer se radi tržištu koje bi u tom slučaju raslo. Prema postojećim pravilima, ispit za turističkog vodiča može polagati samo državljanin Hrvatske. Iznimka je Europa: Europska unija, Europski ekonomski prostor (Island, Lihtenštajn, Norveška) te Švicarska. Premda su Ministarstvu turizma napisali novi Zakon o pružanju usluga u turizmu, inicijativa japanskog veleposlanika, čini se, naišla je na gluhe uši.

“Prema nacrtu prijedloga novog Zakona koji je na javnoj raspravi, mogućnost pružanja usluga turističkog vodiča državljanima trećih zemalja, za sada nije predviđena. Pružanje tih usluga trenutno je, osim državljanima RH, omogućeno državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske konfederacije, i to na povremenoj, privremenoj i trajnoj osnovi”, potvrdili su nam iz Ministarstva, poručivši da javna rasprava traje do 15. travnja u kojoj su svi prijedlozi dobrodošli. Premda se u dolascima japanski turisti broje do 160.000, realno Hrvatsku godišnje posjeti njih između 40.000 i 50.000. Dok za najbogatiji sloj uopće nema adekvatne ponude, teško da će i broj dobrostojećih gostiju bitnije rasti dok im destinacija ne ukloni ključnu barijeru – onu jezičnu, donosi Poslovni.hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...