Početna - IZDVOJENO - Branitelji se vratili u Savsku
prosvjedi
web

Branitelji se vratili u Savsku

Branitelji su Trg svetog Marka napustili u petak nešto prije 18:00 sati nakon gotovo 30 sati. Uspjeli su dogovoriti sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem s kojim će razgovarati u Vladi u ponedjeljak u 10 sati.

Jedan od vođa prosvjeda Đuro Glogoški kazao je kako se sve moglo i prije završiti da ih premijer nije ignorirao. Drugi čelnik prosvjeda Josip Klemm je najavio kako će nastaviti prosvjedovati na Markovom trgu ili u Savskoj ako se u ponedjeljak ne uspiju dogovoriti.

Dio branitelja je u četvrtak okupirao Trg svetog Marka na kojem su ostali nakon skupa radnika RIZ odašiljača i Imunološkog zavoda koji su imali prijavljen prosvjed do 12 sati.Na trg su donijeli klupe, suncobrane i hranu, a bivša misica Anica Kovač im je poslala dva janjca.

Kako bi izbjegli prisilno uklanjanje s trga od strane interventne policije, branitelji su ušli u crkvu sv. Marka gdje su i proveli noć. Interventna policija koja je okružila crkvu nije dozvolila da im se unutra unosi hrana ni voda već samo lijekovi. Dio branitelja se u petak iz Savske 66, gdje kampiraju već 221 dan, uputio do kolega na Markovom trgu, a kod Kamenitih vrata ih je dočekao policijski kordon koji su oni i probili.

Na Markov trg stiglo je pojačanje s najmanje tri policijska kombija. Kada je stotinjak branitelja probilo kordon, iz crkve su izletjeli branitelji kada su vidjeli da je policija jednog počela odvoditi prema marici. Sukobili su se s policijom i doslovno oteli muškarca iz policijskih ruku te ga sklonili u crkvu.

Glogoški je nakon toga pozvao policiju da otkaže poslušnost i da im se pridruži. Josip Klemm je pak pregovarao je s policijom u nekoliko navrata i na kraju su se uspjeli dogovoriti.

Branitelji su Markov trg napustili oko 17.30 sati i zastali na Kamenitim vratima kako bi se pomolili, a nešto prije 19 sati stigli su u Savsku 66 gdje su ih uz pjesmu dočekali ostali prosvjednici. Zbog svega je bio i obustavljen promet na Gornjem gradu.

Izvor: 24 sata

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...