Početna - IZDVOJENO - Broj članova Gradske knjižnice Rijeka porastao gotovo 10 posto
Knjiznica

Broj članova Gradske knjižnice Rijeka porastao gotovo 10 posto

Počeci pojedinih godina su ljepši od drugih, a Gradsku knjižnicu Rijeka (GKL) početak tekuće posebno je razveselio – pogledom na statistiku 2016. godine iskristalizirao se podatak da “obitelj” GKL-a sada čini 19 903 učlanjenih građana, što je snažan porastu u odnosu na 2015. godinu od gotovo 10%, točnije 9,44%!

Riječ je o najvećem porastu zabilježenom od 2000. godine te jednom od najvećih porasta na godišnjoj razini u povijesti Gradske knjižnice Rijeka. Razvojem i najvećim porastom broja članova tijekom jedne godine u novom tisućljeću Gradska knjižnica Rijeka se ponovno približila magičnoj brojci od 20 000 članova preko koje se posljednji put prelazilo danas već daleke 2002. godine.

Pozitivne vijesti javnosti su priopćili Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Verena Tibljaš, voditeljica Službe za koordinaciju programa i usluga te Kristian Benić, suradnik za marketing, odnose s javnošću i projekte Gradske knjižnice Rijeka.

“Zahvaljujemo građanima na povjerenju i vjernosti. Nadamo se da ćemo ga opravdati te da će još više građana uvidjeti kako je prava stvar svaki dan poslije napornog posla pročitati pokoju stranicu kakve zanimljive knjige, stripa u autobusu na putu u školu, slikovnice djetetu prije spavanja… Čitanje s dobrog starog papira u toplini doma definitivno je jedan od pravih izbora za provođenje slobodnog vremena u ubrzanom i stresnom svijetu, a put je prema idejama, znanju, stvaranju…”, istaknuo je ravnatelj Cvjetković.

Uzroke ovakvog povećanja broja članova treba tražiti u kombinaciji različitih faktora – povećanju dostupnosti knjige kroz mrežu odjela i ogranaka (novi ogranak Trsat, uhodanost lokacije Središnjeg odjela Filodrammatica…), intenzivne programske i komunikacijske djelatnosti (Magazin GKR, dinamičan ritam programa…), ali najvažnije – snažne potrebe građana za dobrom knjigom, pričom, znanjem i ostalim uslugama knjižnice.

Gradska knjižnica Rijeka stoga ističe želju da Rijeka kao Europska prijestolnica kulture do 2020. godine postane hrvatski grad čiji stanovnici najviše uživaju u dobroj knjizi te da se sve to odvija u novoj, prvoj u riječkoj povijesti i pravoj središnjoj zgradi naše knjižnice predviđenoj za izgradnju u kompleksu “Benčić”. Tek tada će doći do izražaja puna širina, značenje i mogućnosti narodne knjižnice u modernom gradu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...