Početna - IZDVOJENO - ‘Čavoglave’ prvi put opjevane prije točno 22 godine

‘Čavoglave’ prvi put opjevane prije točno 22 godine

Saznajte kako je sve počelo…

“Bojna Čavoglave” je bez konkurencije jedan od najprepoznatljivijih simbola hrvatskog otpora i definitivno pjesma koja je zaslužna za dizanje morala hrvatskim braniteljima u najtežim trenucima.

Pogledajte kako je nastala…

Omiljena pjesma koja ima sposobnost da “naježi” i domoljube i one koji to baš nisu i nakon 22 godine jedna je od vodećih pjesama na svim proslavama, feštama i obljetnicama.

Riječ je, naravno, o pjesmi “Bojna Čavoglave” koju je u rijetkim trenucima odmaranja od bojišnice skladao tada potpuno anonimni branitelj Marko Perković.

Thompson je postao jer je na bojišnici te 91. bilo čak šest branitelja koji su nosili ime Marko. Tako je Perković dobio nadimak po staroj američkoj strojnici “Thompson” koju je uvijek imao uz sebe.

Pjesma koja je iznikla iz ovog ratnika, nastala je sasvim spontano, snimljena na običnom radio-kasetofonu. Netko, ne zna se tko, odnio je snimku u Split. Iako se pjesma širila poput virusa po kafićima, bojišnicama i raznim proslavama, prvi put je javno emitirana na staru godinu 31.prosinca 1991. na hrvatskom radiju Split.

Nedugo nakon toga nastao je i spot koji je prvi put emitiran na otvorenoj televiziji, a potom i u emisiji “Slikom na sliku” hrvatske televizije.

I prije nego je pjesma emitirana, u narodu je dobrano zaživjela, pa je Thompson nerijetko s bojišnice trčao na koncert i brzo se vraćao na prvu liniju.

Bojna Čavoglave” je bez konkurencije jedan od najprepoznatljivijih simbola hrvatskog otpora i definitivno pjesma koja je zaslužna za dizanje morala hrvatskim braniteljima u najtežim trenucima.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...