Početna - GOSPODARSTVO - Čelnici iz Lovrana i Moščenićke Drage protiv koncesije na Cesaru i Velu plažu
lovran
arhiva

Čelnici iz Lovrana i Moščenićke Drage protiv koncesije na Cesaru i Velu plažu

Za sljedeću godinu se u planu koncesija koji je nedavno prihvaćen na Županijskoj sjednici nalaze se i dvije plaže, Cesara koja je podijeljena između Mošćeničke Drage i  Lovrana i Vela plaža iz Mošćeničke Drage. Lokalna samouprava s načelnicima Sankovićem i Salamonom se aktivno protivi koncesiji i nisu ju podržali. Koncesija na koliko se od sljedeće godine daju plaže je na rok od 5 do 20 godina, a procijenjena naknada za godinu dana je 150 000 kuna za Velu plažu, a 10 000 kuna za Cesaru.

U najmanju ruku sam razočaran ovakvom situacijom. Pitali su me što mislim o koncesiji, iznio sam negativan stav, i nakon toga su dvije plaže u Mošćeničkoj Dragi stavljene u ovaj prijedlog davanja koncesije bez da smo oko toga kontaktirani ili obaviješteni. Svjestan sam da je pitanje koncesija na pomorskom dobru u županijskoj nadležnosti, ali smatram da je trebalo biti više obzira prema lokalnoj samoupravi, stoga se nadam boljoj komunikaciji u budućnosti. Naš stav ostaje da Velu plažu ne treba davati u koncesiju, zadovoljni smo kako ona sada funkcionira, i smatramo da bi koncesioniranje dovelo do više problema nego koristi za sve uključene strane, kazao je načelnik Mošćeničke Drage Ratko Salamon.

– Glavni problem u ovoj ideji ostaje Medveja, i sve dok ona ne bude riješena na zadovoljavajući način, ne možemo pristati na nove koncesije. Mi smo plažu Cesara uredili i stavili u funkciju prvenstveno za lokalno stanovništvo, kako bi imali negdje ‘‘svoje mjesto’‘ nakon što su ga izgubili s plažom Medveja. Mislim da ne bi trebao biti problem da se koncesija odgodi do 2017. godine kada ćemo znati što će dalje biti s Medvejom. Uostalom, od 10.000 kuna koliko je predviđeno za koncesijsku naknadu, lokalnoj samoupravi ostaje trećina, koju dijelimo s Mošćeničkom Dragom. Drugim riječima, ‘‘uprihodovat’‘ ćemo 1.500 kuna godišnje, a dobiti tisuću novih problema, istaknuo je Sanković.

-Upravni odjel za pomorsko dobro, promet i veze postupa u skladu s navedenom odredbom, ali dodatno, prije izrade prijedloga Odluke o namjeri davanja koncesije odnosno prijedloga Odluke o javnom prikupljanju ponuda traži mišljenje grada ili općine, te u trenutku dostave prijedloga Odluke prema Stručnom povjerenstvu za koncesije na pomorskom dobru u Primorsko-goranskoj županiji, već postoji u pravilu pozitivan stav lokalne samouprave. U slučaju ‘‘neslaganja’‘ nastoje se prethodno otkloniti sve dvojbe koje su do takve situacije dovele, odnosno prijedlog Odluke odgoditi, dok se ne usklade uvjeti. Primljena je primjedba u odnosu na jednu plažu koja se nalazi na području dvije JLS u pravcu odgode pokretanja postupka davanja koncesije za koju će se nakon dodatnih konzultacija, a po zaprimljenim mišljenjima JLS, postupiti. Važno je napomenuti da se koncesije na pomorskom dobru daju u skladu s odredbama iz prostorno-planske dokumentacije koju su donijeli gradovi/općine, poručili su iz Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...