Početna - IZDVOJENO - CITY | DATA | FUTURE izložba i predavanje
city
web

CITY | DATA | FUTURE izložba i predavanje

Kako god da ih zovemo, bilo pametnim gradovima ili možda cyber, hibridnim, plug-in, inteligentnim, medijiranim, osjećajućim gradovima, sve su nam bliža budućnost ili barem ona budućnost o kojoj rado i često nagađamo, kao i Internet of Things i cloud i big data – termini koje češće osjećamo i znamo, ali rjeđe za njih imamo prijevod ili zapravo razumijemo što znače. Kako napredna internetska tehnologija može unaprijediti ljudski život i raspodjelu društvenog kapitala? Što će se dogoditi ukoliko tehnologija postane dominantna i ukoliko ne pripazimo kakvi se sve podaci kroz nju sakupljaju i kome ostaju vidljivi? Kako zadržati anonimnost i treba li to opterećivati građane i građanke gradova budućnosti? Na ovo promišljanje pokušat će se, sve zainteresirane, potaknuti najprije novomedijskom izložbom kroz niz radova nastalih iz dizajna fikcija, a zatim Refleks predavanjem Ivice Mitrovića koji će govoriti o interakcijama u hibridnom/pametnom/inteligentnom prostoru.

Otvorenje izložbe City | Data | Future je danas, 20.10. u 20:00 sati u Galeriji Drugo more, a predavanje sutra – u utorak 21.10. u 12:00 sati, u Dvorani Filodrammatice. Izložba u Galeriji Drugo more ostaje otvorena sve do 31. listopada.

Refleks s Ivicom Mitrovićem: Interakcije u hibridnom urbanom prostoru

Utorak 21.10.2014. 12:00 sati. Dvorana Filodrammatica, Korzo 28 Rijeka

Suvremeni gradovi ubrzano postaju hibridi fizičkog okoliša i digitalne sfere podataka. Gradovi budućnosti će očigledno sadržavati kompleksne mreže međusobno povezanih heterogenih tehnologijskih sustava. Ovako opisane gradove nazivamo Pametnim, Cyber, Hibridnim, Inteligentnim, Medijiranim, Plug-in, Osjećajućim ili Sveprisutnim. Dizajn interakcija u urbanom okruženju se, u kontekstu tehnološki proširenog okoliša, kroz kritičku dizajnersku praksu fokusira na ljudske aktivnosti, iskustva i ponašanja koja se događaju među njima. Hibridni grad neprestano će dobivati nove mogućnosti, kapacitete prikupljanja i generiranja podataka. Stoga je izazov ove dizajnerske prakse, dati smisao i značaj tim podacima, te ih učiniti transparentnim i upotrebljivim građanima gradova budućnosti. Što će se dogoditi ako ova sveprisutna tehnologija postane dominanta? Hoće li se promijeniti naš odnos prema gradu? Ovaj kontekst otvara nove rasprave o transparentnosti, vlasništvu, granicama, sigurnosti, kontroli, privatnosti i drugim temama.

Svoj Refleks na ovo riječkoj publici iznijet će dopredsjednik Hrvatskog dizajnerskog društva, Ivica Mitrović,, sudionik na projektu Urban IxD u sklopu kojeg se i realizira izložba City | Data | Future, docent na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu te ambasador dizajna interakcija kao nove specijalizacije u području dizajna u Hrvatskoj i šire, zbog čega provodi niz radionica, simpozija i izložbi na temu. Također, autor je knjige “Dizajniranje novih medija, Dizajn i novi mediji – hrvatski kontekst (1995 – 2010)” iz 2012. u kojoj donosi pregled hrvatske scene u području dizajna u novim medijima.

City | Data | Future – Izložba

20.10. – 31.10.2014. Otvorenje u 20:00 sati. Galerija Drugo more, Korzo 28 Rijeka

Izložba City | Data | Future – Interakcije u hibridnom urbanom prostoru se, kroz spekulativne scenarije, bavi navedenim temama. Prezentirani odabrani projekti, nastali kroz kritičku dizajnersku praksu, predstavljaju dizajn fikcija koji spekulira o mogućim budućim scenarijima, koje mi, kao građani takvih gradova, možemo očekivati. Stvaranjem imaginarnih svjetova, dizajniranjem fikcija, propitujemo svijet u kojemu živimo – njegove vrijednosti, funkcije, njegov metabolizam, te očekivanja njegovih stanovnika. Imaginarni svjetovi izniman su izvor inspiracija za dizajnere.Izložba, producirana od strane europskog UrbanIxD projekta, sadrži ukupno devet radova, od toga je pet radova realizirano na UrbanIxD ljetnoj školi održanoj na Sveučilištu u Splitu 2013. godine, dva rada su kurirana samo za potrebe izložbe, a dva rada su namjenski producirana za ovu izložbu.”Aurora” prikazuje grad budućnosti temeljen na novoj karmičkoj ekonomiji. O odnosu stanovnika prema podacima koje hibridni grad prikuplja, spekulira projekt  „Aural Fixation”. “CUBA” scenarij propituje nove ekonomije, temeljene na optimizaciji uporabe javnog prostora grada. Što bi se moglo dogoditi u budućnosti s našim podacima spremljenim u cloudu, kroz digitalnu arheologiju spekulira “Future Cloud” dizajnerska fikcija. “MOMI” prikazuje moguće scenarije hackiranja grada, iz pozicije grassroots pokreta. “Chupan Chupai” govori o dječjoj igri kojom se, kroz hakiranje grada, otkrivaju skriveni i zaboravljeni prostori hibridnog grada istočnog svijeta. “Blackspot” propituje položaj pojedinca u umreženom gradu bliske budućnosti, u potrazi za skrivenim kutkom privatnosti. “Eutropia” propituje nove ekonomske i utopijske društvene sustave blagostanja temeljenje na trgovini osobnim podacima građana. “Betacity”interaktivna instalacija postavlja pitanje da li je moguće zadržati anonimnost u gradu koji konstantno sakuplja informacije o svojim građanima.Izložba je realizirana u sklopu FP7 projekta Europske komisije “UrbanIxD: Designing Human Interactions in the Networked City” koji se odvija tijekom 2013. i 2014. godine za Europsku komisiju pod programom “Buduće i novonastajuće tehnologije”. Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu jedan je od četiri Europske institucije koje sudjeluju u ovom projektu uz Sveučilište Napier u Edinburghu (koordinator), Sveučiliste u Aarhusu i Telecom Italia.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...