Početna - IZDVOJENO - Ćorić: U zadnje je četiri godine dvaput pao kreditni rejting – očekujemo da će agencije dati vremena novoj vladi to popraviti
ćorić
foto: HDZ

Ćorić: U zadnje je četiri godine dvaput pao kreditni rejting – očekujemo da će agencije dati vremena novoj vladi to popraviti

Predsjednik HDZ-ova Odbora za financije doc. dr. sc. Tomislav Ćorić u utorak se u središnjici u HDZ-a u izjavi za brojne okupljene medije osvrnuo na kreditni rejting Hrvatske.

Izjavu doc. dr. sc. Ćorića pročitati u nastavku:

– Hrvatsku krajem ovog tjedna čeka nova procjena kreditnog rejtinga od agencije Standard & Poor’s. U zadnje četiri godine Hrvatska je, nažalost, u dva navrata doživjela pad kreditnog rejtinga – dvaput dobila negativne izglede. U ovom trenutku jedna je od četiri ekonomije u svijetu koje imaju negativne izglede vezano uz kreditni rejting. Nadamo se da će rejting agencije ipak dati određeni prostor novoj Vladi RH – promjenama kojima se nadamo i koje očekujemo. A tek onda pristupiti eventualnoj promjeni kreditnog rejtinga. Odnosno, nadamo se da će kreditni rejting biti stabilan. Ono što nas obeshrabruje jeste činjenica da je u zadnje četiri godine Hrvatska doživjela ogroman porast javnog duga – koji se približava razini 90 posto udjela u BDP-u. Ne veseli ni činjenica da je u 2015. deficit proračuna procijenjen na oko 4,5 posto BDP-a – jer je vodio daljnjem rastu javnog duga.

STABILNOST JAVNIH FINANCIJA – POVEĆANJE KREDIBILITETA

A nakon izjave, uslijedila su pitanja novinara. Donosimo ih u nastavku, skupa s odgovorima doc. dr. Ćorića.

Možete li potvrditi da će se mandatar uskoro naći zajedno s ljudima koji se bave posuđivanjem novca Hrvatskoj, s financijskim agencijama i bankama?

– To ne mogu niti potvrditi niti opovrgnuti. Ukoliko će se to dogoditi, osobno bih uvijek takav potez pozdravio. Ne samo da je riječ o mandataru, već i da je riječ o bivšem predsjedniku vlade. Takva situacija govori u prilog tezi da je mandatar itekako svjestan gorućeg problema hrvatske ekonomije. U tom je kontekstu bilo kakva aktivnost, koja vodi u stabilnost javnih financija i povećanju kredibiliteta u očima svjetske ekonomske javnosti, dobrodošla.

Možete li komentirati vijest koju je HNB objavio da su izravna strana ulaganja u Hrvatsku upola manja u odnosu na isto razdoblje 2014?

– Hrvatska prema procjenama istraživanja „Doing Business“, kao i mnogih relevantnih financijskih institucija, nije najpovoljnije investicijsko okruženje. Već godinama muku mučimo s poslovnom klimom – to je nešto od čega ne možemo pobjeći. A 2015. označila je negativna kretanja u financijskom sektoru. Ovaj je rezultat djelomično posljedica činjenice da su financijski posrednici doživjeli negativne rezultate uslijed konverzije švicarskog franka odnosno kreditne linije švicarskog franka u euro. Tako da se u području investicija može još jako mnogo toga napraviti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...