Početna - IZDVOJENO - Danas počinju 6. Dani antifašizma koji se odvijaju u Opatiji do 06. ožujka
web

Danas počinju 6. Dani antifašizma koji se odvijaju u Opatiji do 06. ožujka

Ova manifestacija se već šestu godinu zaredom održava u Opatiji, u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije (UABA) i Gimnazije „Eugen Kumičić“, uz pokroviteljstvo i podršku Grada Opatije, Primorsko-goranske županije i TZ grada Opatije, te Općine Matulji i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Program su predstavili gradonačelnik Ivo Dujmić, Oleg Mandić, predsjednik opatijske UABA, novinar i publicist Neven Šantić, koji je moderator tribine u sklopu Dana antifašizma, zatim Ivanka Škarić, ravnateljica Gimnazije „Eugen Kumičić“ i Tanja Matetić, prof. jedna od organizatorica manifestacije Dani antifašizma, a nazočni su bili i zamjenici gradonačelnika Fernando Kirigin i Marina Gašparić.

Gradonačelnik Ivo Dujmić uvodno je naglasio da je kao čelnik Opatije ponosan zbog ove manifestacije, koja iz godine u godinu bilježi sjajnu posjećenost mlađe, učeničke i studentske populacije. Važno je to istaći, smatra gradonačelnik, i zbog toga što Republika Hrvatska može biti ponosna svojim doprinosom antifašizmu, koji je povijesna činjenica, početak i njezin pravni temelj. Kasnije, kroz Domovinski rat devedesetih godina prošlog stoljeća zemlja se izborila za suvremeni okvir u kojem se poštuju sustavne demokratske vrijednosti jednog modernoga društva. Poticanje kulture dijaloga, međusobno poštovanje među ljudima, tolerancija…sve su to vrijednosti utkane u temelje države, a istovremeno to su i vrijednosti koje se promiču i kroz programe Dana antifašizma, a to je ujedno i povod i razlog zbog kojeg Grad Opatija podržava organizaciju ove manifestacije, naveo je gradonačelnik.

Predsjednik UABA Opatija Oleg Mandić predstavio je ukratko program ovogodišnjih Dana antifašizma, koji se u Opatiji održavaju od 4. do 6. ožujka.

Ukratko, podsjetio je na neke teme koje su se  ranijih godina obrađivale kroz ovu trodnevnu manifestaciju, teme poput građanske hrabrosti, zatim one koja govori o demokraciji protiv nasilja, tema koja je obrađivala ekstremnu desnicu, potom i govor mržnje, zatim traume ratnog nasilja, kao i silovanje kao ratni zločin… Ove godine Dani antifašizma odvijaju se i pod egidom „Djeca – žrtve rata“.

Manifestacija je kroz godine „izbrusila“ i svoju formu, pa tako traje tri dana, uvijek u prvom tjednu ožujka, kreće u srijedu, kada je njezin prvi dan, prepoznatljiv i kao dan filma, zatim drugi dan manifestacije posvećen je mladima, a treći je dan rezerviran za tribinu, debatu ili okrugli stol….Ove godine, prvog dana bit će prikazan ( 17h – 20h) dokumentarni film na temu djece u holokaustu „Posljednji let Petra Ginza“ a gosti večeri su Branko Lustig i Igor Bajok.

Drugoga dana, 5. ožujka odvijat će se zbivanja pod egidom „Lipa pamti…“ koja uključuju  predavanje na temu Ive Mileusnića, prof. u Vili Antonio, te kasnije i posjet Lipi, mjestu čiji su stanovnici teško stradali pred kraj II. Svjetskog rata.

Trećeg dana održat će se u Vili Antonio tribina na temu „Djeca – žrtve rata“ u kojoj će sudjelovati Merisa Karović Babić (umjesto u tiskanom letku programa najavljenog Smaila Čekića), ispred tima istraživača sarajevskih institucija koji se bavio proučavanjem zločina počinjenih nad djecom u vrijeme opsade Sarajeva 1993. godine, zatim psihologinja Dubravka Kocijan Hercigonja, koja je u svojoj praksi radila upravo s djecom, žrtvama rata iz devedesetih, ali će na tribini o svojim dječjim traumatičnim iskustvima govoriti i Oleg Mandić, koji je kao dijete bio u konclogoru Auschwitz, teMarijan Gubina, koji je bio u zatočeništvu kao dijete u vrijeme Domovinskog rata. Moderator tribine jeNeven Šantić.

Ravnateljica Gimnazije „Eugen Kumičić“ koja je jedan od suorganizatora „Dana antifašizma“ u Opatiji Ivanka Škarić naglasila je da učenici s velikim interesom očekuju prvi dan manifestacije i projekciju dokumentarnog filma posvećenog Petru Ginzu, dječaku koji je i sam stradao u logoru u vrijeme Drugog svjetskog rata, a koji je napravljen kada su se otkrili njegovi crteži, pa preko i njih i njegova literarna ostavština koju je stvarao kao dječak, prije uzništva u logoru. Posebno današnje srednjoškolce zanima kako se do tih radova došlo. Ujedno, ravnateljica Gimnazije zahvalila je na konferenciji za medije Gradu Opatiji što financijski pomaže realizaciju ovog dijela programa, na koji mogu doći učenici svih škola.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...