Početna - IZDVOJENO - Danas predavanje Melinde Kostelac o opatijskom groblju
web

Danas predavanje Melinde Kostelac o opatijskom groblju

Predavanje profesorice Melinde Kostelac pod nazivom ”Groblje Opatija – od samostanske grobne čestice do reprezentativnog grobnog kompleksa“ održat će se danas u 17:00 sati, a mjesto predavanja će biti na opatijskom groblju. Organizatori napominju da svi zainteresirani za predavanje u 17:00 sati dođu ispred ulaska u opatijsko groblje na adresu Varljenska cesta 2.

– Predavanje o groblju Opatija ponuditi će nevjerojatnu povijesnu kronologiju ”općinskog groblja“ Opatije, nastalog kao plod nagle urbanističke ekspanzije turističke Abbazie. Uz kratki pregled povijesti sviju lokacija groblja na opatijskom području, naglasak će predavanja biti na neposrednom očitavanju važnosti groblja u kontekstu multikonfesionalne cjeline i obiteljske baštine grada. Pored znamenitih nadgrobnih spomenika, u neposrednoj ciljanoj šetnji grobnim alejama i jedinstvenoj konfiguraciji lokaliteta groblja Opatija, detektirati će se jedinstveni artefakti prošlosti pojedinaca, zaslužnih ličnosti, političkih previranja koja se zrcale u arhivskim detaljima povijesnih spisa i ukazati na iznimnu važnost očuvanja starih obiteljskih grobnica u izazovima suvremene infrastrukture, kao monumentalnih svjedoka kolektivnog sjećanja i poveznice sa dalekom funeralnom prošlošću, poručili su organizatori.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na “Mićoj marunadi Dobreć”

Manifestacija “Mića marunada Dobreć – da se užance ne pozabe” okupila je mnogobrojne posjetitelje svih generacija koji su uživali u ...