Početna - IZDVOJENO - Danas i sutra se obilježava 70. Obljetnica tehničke kulture
logo70god
foto: logo

Danas i sutra se obilježava 70. Obljetnica tehničke kulture

Ove godine obilježava se visoka 70. Obljetnica tehničke kulture, a u Rijeci će je trima izložbama i dvodnevnim programom upriličiti Zajednica tehničke kulture Rijeka u suorganizaciji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i partnerima. Otvorenje izložbi održati će se u četvrtak 10. ožujka u 13,30 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.

Program obilježvanja Obljetnice, koji će se održati 10. i 11. ožujka,  najavili su Kazmir Mihić, tajnik Zajednice tehničke kulture Rijeka, Silvano Skočaj, stručni suradnik Zajednice tehničke kulture Rijeka te Igor Načinović, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grad Rijeke.

Međunarodna izložba “Povijest tehničke kulture”, kojom će započeti program obilježavanja godišnjice, biti će otvorena od 10. ožujka do 10. travnja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci. Uz ovu centralnu izložbu, upriličiti će se i prigodna izložba o Nikoli Tesli povodom 160. obljetnice njegova rođenja, te Ivanu Luppisu povodom 150. obljetnice od proizvodnje prvog torpeda u Rijeci. Istovremeno, na četiri ekrana prikazivat će se multimedijalne projekcije tematike tehničke kulture, kao i film o torpedu.

Prigodni program otvorenja obilježavanja Obljetnice održati će se u Mramornoj dvorani Guvernerove palače, uz nastup riječkih mažoretkinja i studentskog zbora Filozofskog fakulteta u Rijeci, dok će učenice Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci uzvanicima dijeliti prigodne bedževe sa znakom obljetnice.

Osim svečanog otvorenja izložbi, dodijeliti će se nagrade i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2015. godinu; jedanaest priznanja članovima udruga tehničke kulture, udrugama, te Nagrada za životno djelo u vidu makete “Spasilac obale”. Priznanja članovima udruga dodijeliti će se u dvanaest područja tehničke kulture, te će se u svakom području po jednom pojedincu dodijeliti skulptura “Lansirna rampa” koju su izradili polaznici u Tehničkom centru mladih.

Drugi dan programa, u petak 11. ožujka, organizator će gostima na Botelu Marina održati predstavljanje nastavka programa obilježavanja sedamdeset godina tehničke kulture.

Tajnik Zajednice tehničke kulture Rijeka, Kazimir Mihić najavio je kako će ovo biti dinamična i moderna izložba kao i čitav program, ali sa zadržanom notom starinskoga, kako bi se ukazalo na povijesna dostignuća i njihove vrijednosti u i za današnje vrijeme.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kultura i umjetnost se vraćaju u punom sjaju: Virtuoz iz Matulja Zvjezdan Ružić objavio suradnju s književnikom Lukom Paljetkom

Jedna potpuno neočekivana suradnja, objavljena upravo na Svjetski dan glazbe, virtuoz iz Matulja, Zvjezdan Ružić još jednom donosi fantastičnu glazbenu ...