Početna - IZDVOJENO - Danas šetnja od Donje Vežice do Trsata u sklopu programa „Živjeti zdravo“.
web

Danas šetnja od Donje Vežice do Trsata u sklopu programa „Živjeti zdravo“.

Danas se održava druga šetnja od niza pohoda riječkim i županijskim šetnicama, koje se za građane organiziraju tijekom 2015. godine u sklopu Nacionalnog programa “Živjeti zdravo”. Šeta se na trasi od Donje Vežice do Trsata. Šetnja je vođena, staza je srednje zahtjevna, a kreće se u 9:00 sati bez obzira na vremenske uvjete.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavoda za javno zdravstvo, provode Programe i aktivnosti Nacionalnog programa “Živjeti zdravo”, a usmjereni su poboljšanju zdravlja cijele populacije jer djelovanjem u lokalnoj zajednici nastoje informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života – pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, prevenciji debljine, smanjenju prekomjerne tjelesne mase, smanjenju pobola od kroničnih nezaraznih bolesti (kardiovaskularne bolesti, tumori, dijabetes tip II, kronične opstruktivne plućne bolesti, mentalne bolesti), koje dovode do smanjenja kvalitete života, invaliditeta te ujedno predstavljaju velik trošak za zdravstveni sustav.

Kako su na konferenciji za novinare istaknule predstavnice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Helena Glibotić Kresina i Svjetlana Gašparović-Babić, poseban naglasak unutar programa Živjeti zdravo u našoj županiji stavljen je upravo na hodanje – besplatno je, a mogu ga provoditi osobe svih dobnih skupina i u bilo kakvoj fizičkoj kondiciji.
“Iako je zdrave stilove života najbolje usvajati od malih nogu, nikad nije kasno započeti s hodanjem. U starijoj životnoj dobi kretanje nije važno samo za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti i prevenciju padova, već i za održavanje mentalnog zdravlja,” kazala je dr. Svjetlana Gašparović-Babić.

Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija nizom programa nastoje građane potaknuti na usvajanje zdravih stilova života, a kroz program Živjeti zdravo poseban je naglasak stavljen na promociju tjelesne aktivnosti i hodanje. Tako Grad Rijeka, kazala je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Pehat, već niz godina kroz projekt Rijeka zdravi grad, uređenjem šetnica i promocijom hodanja, nastoji potaknuti građane na veću tjelesnu aktivnost. Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ-a Đulije Malatestinić, Primorsko-goranska županija tjelesnu aktivnost među građanima promovira kroz projekt prevencije kardiovaskularnih bolesti. Naime, istraživanja pokazuju kako se polovica smrti i invaliditeta nastalih kao posljedica kardiovaskularnih bolesti može prevenirati zdravim stilom života, te da je za očuvanje zdravlja važnije kretanje od prekomjernog unosa hrane.

Grad Rijeka je kroz projekt Rijeka zdravi grad stalno osmislio mrežu Riječkih šetnica, koja se stalno proširuje. Tako je trenutno, kako je kazala Tanja Saulig-Brajdić iz Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, prvi završetku uređenje šetnice kroz kanjon Rječine u suradnji s Hrvatskim vodama, a započelo se s pripremnim radovima na uređenju šetnice Pehlin – Drenova. Također, Grad Rijeka je dao potporu Planinarskom društvu Tuhobić, koje je u 2014. godini provelo dva projekta trasiranja novih šetnica na potezu Sv. Ana/Gušć-Draga-Rebar-Sveti Kuzam te Pehlin-Benčani.

Upravo će članovi Planinarskog društva Tuhobić voditi današnju šetnju od Donje Vežice preko Sv. Križa do Trsata. Kako je kazao vodič Željko Kokotović, okupljanje je od 8,30 do 9 sati na okretištu autobusne linije 6 na Donjoj Vežici, a u 9 sati se kreće na šetnju pet kilometara dugom stazom. Radi se o srednje zahtjevnoj stazi za koju nije potrebna planinarska obuća, a ovisno o veličini i strukturi skupine, procjenjuje se da će šetnja trajati od 1,5 do 2 sata. Šetnja će se održati bez obzira na vremenske uvjete.

Subotnje hodanje drugo je u nizu organiziranih šetnji za građane po riječkim i županijskim šetnicama, koje će u 2015. godini kao dio aktivnosti Nacionalnog programa Živjeti zdravo održati u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a i Riječkog planinarskog saveza. Prva organizirana šetnja, održana krajem siječnja na Molo Longu, privukla je velik broj građana, a kako je najavio predsjednik Riječkog planinarskog saveza Damir Konestra, do kraja godine osmišljeno je još osam organiziranih šetnji:

  1. svibnja – Dan riječkih planinara – kanjon Rječine; Kalvarija; Brašćine – Pulac
  2. svibnja – Pehlin – Benčani; Viškovo – Benčani
  3. lipnja – Kastav – Studena
  4. srpnja – Lokve – Park šuma Golubinjak
  5. rujna – Žurkovo – Sopalj – Žurkovo
  6. listopada – Sv. Ana – Sv. Kuzam
  7. studenog – šetnja maslinicima oko grada Krka
  8. prosinca – Bivio – Šuma Striborova
Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...