Početna - IZDVOJENO - Danas i sutra 22. Riječka regata radio-upravljanih jedrilica
regata ru

Danas i sutra 22. Riječka regata radio-upravljanih jedrilica

U svojem 22. izdanju tradicionalna Riječka regata radio-upravljanih jedrilica održat će se u subotu 12.03 i nedjelju, 13.03 u akvatoriju riječke luke ispred Gata Karoline riječke. Za regatu je prijavljeno 25 natjecatelja iz Austrije, Hrvatske i Mađarske, a regata se boduje za Hrvatsku rang-ljestvicu klase One Metre i Hrvatski kup za klasu One Metre.

Ova će regata biti i zaključna za rang-ljestvicu prema kojoj će se odrediti sastav reprezentacije Hrvatske za Europsko prvenstvo klase One Metre koje će se u lipnju održati u Španjolskoj. Zadnjih godina upravo su hrvatski jedriličari preuzeli primat u svjetskom jedrenju RU jedrilicama, U zadnjih 8 godina, hrvatski natjecatelji su na svjetskim prvenstvima osvojili 1 zlatnu, 2 srebrne i 3 brončane medalje, a na europskim 1 zlatnu, 2 srebrne i 2 brončane medalje.

Regata će se održati u samom centru Rijeke, na Gatu Karoline riječke, a zbog svoje atraktivnosti i mogućnosti praćenja regate na regatnom području u akvatoriju do 100 metera ispred Gata, vjerujemo da će regata i ove godine privući veliki broj gledatelja. Program regata:

Subota,12. ožujka           

11:00 Registracija i premjeravanje
11:30 Sastanak kormilara
 12:00 – 17:00 Jedrenja

Nedjelja, 13. ožujka        

10:00 – 15:00 Jedrenja
15:30 Dodjela nagrada 

Dodatno natjecanjima u klasi One Metre tijekom regate održat će se i prezentacija početničke klase RG-65 i projekta razvoja jedrenja RU jedrilicama među djecom i mladima u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatskog jedriličarskog saveza. Cilj je tog projekta približiti ovaj jedinstveni spoj  sporta i tehničke kulture djeci i mladima kojima će na raspolaganju biti nekoliko jedrilica s kojima će moći zajedriti uz najbolje hrvatske RU jedriličare.

Regate radio-upravljanih jedrilica ne razlikuju se značajnije od regata ostalih klasa. Jedina razlika je samo u tome što kormilari nisu na samoj jedrilici već putem radio uređaja upravljaju jedrilicama na regatnom području blizu obale gdje se regate mogu pratiti od početka do kraja, i gdje je poznavanje jedriličarske taktike, trimanja jedrilica, prepoznavanja promjena smjera i jačine vjetra jednako važno za uspjeh kao i kod ostalih „velikih“ jedrilica.

Riječka regata je najdugotrajnija hrvatska regata radio-upravljanih jedrilica U dosadašnjih 20 izdanja na riječkoj regati je sudjelovalo 122 jedriličara iz Češke, Francuske, Hrvatske, Italije, Mađarske, Rumunjske, Slovenije, Španjolske, Švedske, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.  Upravo je ova regata bila prva koju je organizirao Riječki jedriličarski klub nakon čega je u proteklih 21 godina uslijedila organizacija nekoliko svjetskih, europskih, mediteranskih, državnih prvenstava različitih klasa i tipova jedrilica.

Rezultati regate i fotografije bit će dostupni na web stranicama regate gdje su već dostupni sve rezultati i fotografije svih 21 dosadašnjih riječkih regata RU jedrilica.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...