Početna - IZDVOJENO -  Danas tečaj oslikavanja kanom u riječkoj Udruzi Auris 
kana

 Danas tečaj oslikavanja kanom u riječkoj Udruzi Auris 

Danas, u subotu, 25. lipnja od 10 do 18 sati u Udruzi Auris u Rijeci, Korzo 18/3, Sara Jurčić održat će osnovni tečaj oslikavanja kanom. Tečaj pruža sva teoretska i praktična znanja koja su temelj za ovladavanje vještinom oslikavanja, ali i autentičnim pristupom ovoj tehnici. Nakon naučenih osnova, svatko će krenuti u istraživanje svog vlastitog rukopisa. Za tečaj nije potrebno nikakvo predznanje bilo koje likovne tehnike, no potrebno je osjetiti istinsku inspiraciju. Na tečaju se ne uči crtati po šablonama, niti se kopiraju tuđi radove, nego se kreira ritmički niz, počevši od uzoraka koji svakome pojedinačno u početku budu najbliskiji.

Na tečaju se radi isključivo s organskom, sirovom kanom “body art” kvalitete, a u cijenu od 500 kuna uključen je pribor i materijal potreban za rad. Svaki osnovni tečaj je u srži isti, no vođen je spontano i po tome se svaki razlikuje – u skladu s grupom. Za one koji su već bili na osnovnom tečaju, a žele utvrditi i proći kroz ovo znanje ponovno, cijena je 200 kuna. Prijave i dodatne informacije na mail:kalinda.sara@gmail.com.

Program radionice:

– kana i oslikavanje tijela kroz povijest,

– priprema smjese za oslikavanje,

– izrada aplikatora,

– osnovni uzorci – tehnike crtanja,

– slaganje i vezivanje uzoraka – tehnike crtanja,

– kreiranje vlastitog uzorka – intuitivno oslikavanje,

– njega crteža i oslikane kože.

Kana ili Lawsonia inermis, osim što je najpoznatije prirodno bojilo za kosu, ljekovita je biljka koja raste u tropskim i suptropskim krajevima Sjeverne Afrike, Bliskog istoka, Južne Azije i Oceanije. Ljekovitim svojstvima prožeti su svi njeni dijelovi: listovi, cvjetovi, plod i korijen pa je stoga na područjima gdje autohtono raste smatraju svetom biljkom.

Umjetnost oslikavanja kanom potječe još iz drevnog Egipta, odakle se proširila ostalim zemljama gdje kana raste. Oslikavanje tijela njenim bojilom simboliziralo je zaštitu, blagoslov i vezu s božanskim. Iz primjene kane u praktične i zdravstvene svrhe razvila se ritualna umjetnost bogata nebrojenim uzorcima i simbolima koji preko kože komuniciraju ono što je riječima nedokučivo. Vraćanje umjetnosti na tijelo proces je koji oslobađa i razotkriva urođenu ljepotu i bogatstvo.
Oslikavanje kanom može biti metoda art terapije, ali i jednostavan način posvećivanja pažnje onome što nas otvara radosti. Pristupa je onoliko koliko je “zapisničara”.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...